Stiri calde

Rachete Patriot la Capu Midia. Cum funcţionează sistemul de apărare antiaeriană (video)

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră. O baterie va ajunge şi în România luna viitoare, când se va desfăşura exerciţiul militar PATRIOT SHOCK V. Jurnaliştii de la BBC au explicat cum funcţionează acest sistem amplasat, de-a lungul timpului, în Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite şi Irak, scrie digi24.ro.
 

Potrivit Ministerului Apărării, militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” vor participa alături de militari americani din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA, dislocate în Europa (USAREUR), în perioada 1 - 12 noiembrie, la exerciţiul PATRIOT SHOCK V, ce se va desfăşura în Tabăra de Instrucție şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, judeţul Constanţa.
 
PATRIOT SHOCK V este un exerciţiu bilateral româno-american, de nivel tactic cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o baterie HAWK PIP III R şi una PATRIOT.
 
Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru acţiuni de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea PATRIOT, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare aeriană.
 
Un element-cheie al bateriei este remorca mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât ţările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată.


Sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane sunt şi ele elemente importante ale sistemului Patriot.
 
Un camion poate fi dotat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseşe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie, arată o analiză a celor de la Digi24.
 
Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip „Pac-3” având capacitatea de a susţine chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse şi coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.
 
Radarul are antene scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia şi transmite informaţii asupra traiectoriei şi vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează ameninţarea.
 

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul.
 
Centrul de control are trei operatori și este compusă din două console și o stație de transmisiuni. Întreg sistemul poate fi automatizat, dar, în caz de necesitate, un operator poate interveni și prelua controlul.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Undă verde pentru achiziționarea sistemelor de rachete sol-aer Patriot

20 Nov 2017 235

România se va dota cu primul sistem de rachete Patriot. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege

08 Nov 2017 410

Guvernul SUA a transmis MApN scrisoarea de acceptare pentru primul sistem PATRIOT care va intra în dotarea Armatei României

01 Nov 2017 461

Memorandumul de înțelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot, semnat la Guvern

18 Oct 2017 272

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre achiziționarea primului sistem de rachete Patriot

30 Sep 2017 484

Stiri.tvr.ro Ambasadorul SUA Hans Klemm Nu există niciun motiv ca rachetele Patriot să crească tensiunile cu Rusia. Achizițiile sunt strict defensive (video)

25 Jul 2017 646

Rachete Patriot? Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare către România. Când am avut la tragere, în județul Constanța, astfel de rachete

12 Jul 2017 4025

Klemm speră ca SUA şi România să ajungă la o înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot

02 May 2017 1465

UPDATE Exercițiul militar Patriot Shock V la Capul Midia (galerie foto+video)

08 Nov 2016 2964

Rachetele Patriot au ajuns la Constanţa. Astăzi începe exerciţiul militar Patriot Shock V la Capu Midia

05 Nov 2016 1591

Ziua Distinșilor Vizitatori a exerciţiului Patriot Shock V

04 Nov 2016 638

Rachetele Patriot au ajuns în România

01 Nov 2016 2178

Exerciţiul Patriot Shock V

28 Oct 2016 805

UPDATE 2 Un sistem de rachete Patriot ajunge în România, în poligonul Capu Midia (galerie foto)

27 Oct 2016 3190

Controlul asupra unor rachete a fost preluat temporar de hackeri

08 Jul 2015 799

Rachete americane Patriot vor fi amplasate în zona Mării Negre

30 Apr 2014 2118

Rachete "Patriot" la Constanta

04 Dec 2003 456