Reglementări noi în legislaţia privind angajarea cetăţenilor străini

Cetăţenii străini vor putea fi angajaţi sau detaşaţi în România în baza unui aviz de angajare/detaşare, iar studenţii şi elevii îşi pot prelungi dreptul de şedere pe o perioadă egală cu cea a studiilor.
 
Inspectoratul General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Constanţa informează cu privire la punerea în aplicare, începând cu data de 28 noiembrie, a Ordonanţei Guvernului României nr.25/2014. Ordonanţa a vizat armonizarea legislaţiei naţionale cu o serie de reglementări europene.
 
Noile modificări legislative privind încadrarea în muncă şi detaşarea cetăţenilor străini pe teritoriul României vizează, în principal, aspecte privind condiţiile generale şi specifice pentru eliberarea avizului de angajare/detaşare, categoriile de persoane exceptate de la obţinerea avizului de angajare precum şi noi sancţiuni aplicabile celor care nu respectă legislaţia în acest domeniu.
 
Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.
 
Astfel, la solicitarea unui aviz, angajatorul desfăşoară efectiv activitatea pentru care solicită încadrarea în muncă a străinului, are achitate obligaţiile la bugetul de stat pe ultimul trimestru, nu a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune prevăzută de Codul muncii sau pentru o infracţiune contra persoanei săvârşită cu intenţie, nu a fost sancţionat, în ultimii 3 ani, pentru angajarea de străini sau apatrizi fără autorizaţie de muncă sau permis de şedere în scop de muncă, primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă sau pentru netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariat şi contingentul anual pe tipuri de lucrători nou admişi pe piaţa forţei de muncă nu a fost epuizat.
 
Neîndeplinirea obligaţiilor legale privind angajarea sau detaşarea străinilor se sancţionează cu amenzi contravenţionale cu sume cuprinse între 700 şi 3.000 de lei.
 
Autorizaţiile de muncă emise, până la data de 28 noiembrie vor fi considerate a fi avize de angajare sau avize de detaşare iar cele aflate în curs de rezolvare se vor soluţiona în conformitate cu prevederile noii ordonanţe.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.