Reţineri DNA, demisii, numiri în funcţii. Care au fost cele mai spectaculoase evenimente Retrospectiva politică a anului 2013, la Constanţa

2013 a fost, pentru politicienii constănţeni, un an al schimbărilor, al deciziilor majore. Numiţi sau revocaţi din funcţii de conducere, susţinuţi peste noapte în posturi cheie de la Centru sau, din contră, cercetaţi de organele de anchetă, oamenii politici din judeţul Constanţa au avut un an plin, marcat în egală măsură de realizări şi de eşecuri.

Schimbările pe scena politică au început încă din luna ianuarie a anului 2013. Astfel, într-o şedinţă de Guvern din data de 9 ianuarie, subprefectul Aidun Curt-Mola a fost revocat din funcţie, el întorcându-se pe funcţia de consilier superior din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, din subordinea Guvernului, funcţie pe care acesta o ocupase înainte de a fi numit subprefect al judeţului Constanţa.

Tot în ianuarie, dar pe data de 10, consilierul local PSD George Papari devine directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). El l-a înlocuit la conducerea instituţiei pe Marian Mitrea.

Luna februarie aduce însă una dintre schimbările şoc ale anului, „cutremurând” PSD Constanţa. Pe 18 februarie, constănţeanul Valentin Răducu Preda este ridicat de procurorii DNA, din faţa sediului Ministerului Dezvoltării Regionale. Social democratul ocupa, la acel moment, funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, funcţia în care fusese recomandat de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. În cursul aceleiaşi zile, premierul Victor Ponta l-a demis pe Preda din funcţie.
Amintim că Valentin Răducu Preda, alintat de Mazăre „Valetică” şi considerat de edilul şef un „băiat competent” ocupa pentru a treia oară funcţia de secretar de stat la Transporturi. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, la momentul respectiv, prin intermediul unui comunicat de presă, că în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document de constituie secret de stat”.

Tot în februarie, liberalul Constantin Matei, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, este numit subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Începând din martie 2013, judeţul Constanţa are un nou subprefect, în persoana lui Iucsel Selamet. Selamet a fost susţinut în această funcţie de UDTTMR.

Tot în luna martie, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, pierde funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, câştigată de liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan.
Pe 17 aprilie, Curtea de Apel Constanţa decide eliberarea din arest preventiv a primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, după cinci luni de încarcerare.
Spre sfârşitul lunii aprilie, Fundaţia Mişcarea Populară se lansează şi la Constanţa, în contextul unei conferinţe de presă la care iau parte, alături de preşedintele fundaţiei, profesorul universitar doctor Marian Preda, consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Hriţuc. Preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară este numit profesorul universitar, doctor în fizică, Mihai Gârţu.

La începutul lunii mai, primarul Constanţei, Radu Mazăre, anunţă că a primit, de la Ministerul Culturii, avizul pentru PUZ-ul staţiunii Mamaia, precizând că, după ce acesta va fi aprobat, investiţiile în zonă, estimate la 55 de milioane de euro, pot fi demarate. Acest anunţ a venit la scurt timp după un scandal care i-a avut ca protagonişti pe Mazăre şi pe Mircea Angelescu, fost director al Direcţiei de Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii. Potrivit spuselor şefului municipalităţii constănţene, Angelescu i-ar fi solicitat o presupusă şpagă de 60.000 de euro, pentru eliberarea avizelor necesare aprobării Planului de Urbanism Zonal al staţiunii. Menţionăm că acuzaţiile făcute nu au avut nicio urmare. Deşi Angelescu susţinea că nu se face vinovat de nimic, el nu a acţionat în niciun fel, în instanţă, împotriva primarului Radu Mazăre. Arheologul Mircea Angelescu activează şi acum în Ministerul Culturii, în calitate de consilier în cadrul direcţiei de Patrimoniu Cultural.
Luna iunie aduce cu ea scandalul din jurul RATC, regie pe care primarul Constanţei, Radu Mazăre, o consideră „o societate bolnavă”. „În prezent, RATC funcţionează ca o societate bolnavă. Dacă nu reuşim să îmbunătăţim situaţia, privatizare. O vindem la licitaţie internaţională”. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă lucrurile au degenerat, culminând cu o grevă generală pe data de 16 septembrie, care a coincis cu prima zi de şcoală din anul şcolar 2013-2014, fapt care a afectat grav modul de deplasare al constănţenilor.
Agenţia Naţională de Integritate anunţă, pe 3 iulie, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a câtorva zeci de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes locale, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.


Lucian Băluţ, fost deputat PSD şi fost lider al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, demisionează, pe 21 august, din funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Amintim că Băluţ fusese selectat de Pricewaterhouse Coopers pentru postul de CEO al Portului Constanţa şi semnase contractul de mandat în luna martie. În locul lui Băluţ este propus Valeriu Ionescu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa.
Pe 4 septembrie este semnat ordinul de numire în funcţia de director general al Autorităţii Navale Române pentru Mihai Andrei. Acesta din urmă este nominalizat pentru conducerea instituţiei de PNL Constanţa şi preia „cârma” ANR după revocarea din funcţie a fostului deputat liberal Mihai Andrei, dar mai ales ulterior unui scandal de proporţii creat în jurul pavilionului maritim românesc.
Tot în luna septembrie a acestui an a început şi „telenovela” podului de la Agigea. Iniţial, a fost anunţată restricţionarea totală a traficului pe acest obiectiv, pentru ca, ulterior, să se revină, poate şi din cauza protestelor primarilor şi a agenţilor economici din sudul litoralului. Astfel, pe pod nu au mai putut circula, de la 1 octombrie, maşinile a căror masă maximă autorizată depăşeşte 3,5 tone. Măsura a fost impusă de lucrările de reabilitare a podului, respectiv lucrări de înlocuire a hobanelor existente. În prezent, pe pod pot circula, de câteva zile, şi mijloacele de transport a căror greutate depăşeşte 3,5 tone, urmare a unui ordin semnat de conducerea CNADNR.
În luna octombrie, ministrul Transporturilor, liberala Ramona Mănescu, face declaraţii oficiale la Constanţa pe tema Portului. În opinia ministrului, nu se poate vorbi despre posibila trecere a unui nou pachet de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre, pentru că municipalitatea constănţeană deţine deja un pachet de 20%, iar „Portul Constanţa este un obiectiv de interes naţional”. „Autorităţile locale au 20%. Vi se pare că nu au destul? Şi mie (n.r. mi se pare că au destul)”, a conchis Ramona Mănescu.
Pe data de 5 noiembrie, ANI anunţă noi incompatibilităţi ale aleşilor din judeţul Constanţa. Potrivit unui comunicat de presă, Agenţia Naţională de Integritate constantă existenţa stării de incompatibilitate în cazul a doi aleşi: Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa, şi Nicolae Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale, susţine instituţia.
Luna decembrie nu este deloc una liniştită. Pe data de 17 decembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că a dispus trimiterea în judecată a subprefectului judeţului Constanţa, Iucsel Selamet. Selamet este eliberat din funcţie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial din 20 decembrie. În locul acestuia, UDTTMR îl propune pe Ersun Anefi. Anefi are 33 de ani şi este, de profesie, economist. Propunerea UDTTMR a fost transmisă la Bucureşti.
Tot în luna decembrie, democrat liberalii constănţeni îşi aleg, pentru a doua oară în 2013, liderul organizaţiei judeţene. Alegerile au fost însă unele fără miză, căci în cursă nu a intrat decât un candidat, anume senatorul Gigi Chiru, cel care ocupa deja funcţia de preşedinte. Scrutinul intern din decembrie a presupus şi alegerea unui nou Birou Permanent Judeţean al PDL Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 506

Vreme instabilă pentru următoarele zile în Dobrogea

19 Apr 2024 378

Ce au decis judecătorii în procesul în care Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța a contestat amenda primită de la Garda de Mediu?

19 Apr 2024 324

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 CFR Cluj a deraiat la Ovidiu! Farul Constanța a învins cu 5-1 și urcă pe locul doi în play-off! (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 687

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 436

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 372

Imobile scoase la vânzare de Primăria Cuza Vodă, județul Constanța. Iată unde sunt situate

19 Apr 2024 353

AUR Constanța susține dezbaterea din cadrul turneului lui Aurelian Popa, care aduce în prim-plan discuții despre viitorul României în cadrul evenimentului „Stop Agenda 2030” (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 442

UPDATE. Furturi și distrugeri la autoturisme, în Constanța. Bărbat de 39 de ani, arestat preventiv. Unde l-a găsit Poliția?

19 Apr 2024 606

Termoficare Constanța Mai mulți consumatori au rămas fără apă caldă la robinete. Lista completă

19 Apr 2024 461

Farul Constanța Revelația Ionuț Cojocaru - „Peste cinci ani, mi-aș dori să fiu la AC Milan și să joc cu România la un turneu final“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 618

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 390

Constanța! Achitare pentru un jandarm și doi polițiști, acuzați de purtare abuzivă!

19 Apr 2024 450

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 483

Imobiliare Constanța Complex Savoy SA, răspuns negativ de la Primăria Constanța

19 Apr 2024 378