Stiri calde

Oficial, de la DNA Reţineri importante în urma percheziţiilor de ieri de la Constanţa şi alte judeţe

În completarea informaţiilor  privind efectuarea unor percheziţii la 28 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 și 18 octombrie 2016, a următorilor inculpaţi:
  • BUCURA CĂTĂLIN,
  • IVĂNESCU GEORGE,
  • ZLOTEA GHEORGHE,
  • CÎRCIUMARU CONSTANTIN,
 
toţi asociaţi  la  societățile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracțională, care  și-au împărțit funcțiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori și/sau complici,
 
POPESCU GHEORGHE COSMIN, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă,în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată,
 
VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
SĂVOIU SORIN VASILE, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
LASCU CRISTIAN GEORGE, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, TĂNASE IRINA, la data faptelor şef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), TOMA IOANA, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
 
ultimii trei menţionaţi fiind funcţionari publici în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului  de stat prin sustragerea  de la plata obligațiilor fiscale.  Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:
  • autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei  antrepozite  fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
  • îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.
 
După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA.
 
Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă.
 
În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Trei dintre  societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.
 
De exemplu, în perioada septembrie 2012-iunie 2014,  una dintre societăţile cu activitate de producere şi comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 
Menționăm că suma de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro - totalul care rezultă din facturile emise de furnizorii artificiali ai societăţii respective) este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internațional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011.
 
Deși la momentul intrării în insolvență (aprilie 2012), societatea respectivă nu înregistra, aparent, obligații restante către bugetul general consolidat, la data de 31.08.2014, conform unei adrese a finanţelor publice locale, respectiva societate figura cu obligaţii totale de plată la bugetul general consolidat, acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, de 162.825.923 lei (aproximativ 36 milioane de euro).
 
În aceeași perioadă, o altă societate  din cele vizate de anchetă a înregistrat în contabilitate facturi emise de furnizorii artificiali pentru o sumă totală de 1.702.851.601 lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care 288.939.019 lei (aproximativ 65 milioane de euro) TVA.
 
Scopul pentru care şi această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidat.
 
La momentul deschiderii procedurii insolvenței, în luna martie 2012, nici această societate nu avea în mod aparent datorii către bugetul general consolidat. Potrivit declarațiilor depuse de societate. Inspecțiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii insolvenței au arătat că societatea avea obligații fiscale provenite în principal din modul de calcul a taxei pe valoarea adăugată. La data de 07.10.2014,  datoriile însumau 90.180.097 lei.
 
Toate cele trei societăți comerciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare și au susținut că, împotriva unei societăți aflate în insolvență, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaţii IVĂNESCU GEORGE, BUCURA CĂTĂLIN, ZLOTEA GHEORGHE, CÎRCIUMARU CONSTANTIN, POPESCU GHEORGHE COSMIN, VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, SĂVOIU SORIN VASILE, LASCU CRISTIAN GEORGE şi TĂNASE IRINA urmează să fie prezentaţi la data de 18 octombrie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar inculpata TOMA IOANA cu propunere de arest la domiciliu.
 
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.
 
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeşte şi Percheziții de amploare: Un acționar la Murfatlar, adus cu mandat la DNA

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, despre urmărirea penală a lui Liviu Dragnea "Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!"

17 Nov 2017 315

Lista celor duşi la arestare în dosarul DNA Constanța

17 Nov 2017 1698

UPDATE. Cine sunt inculpaţii. Alertă de la DNA Constanţa Zece percheziții domiciliare. Mai multe persoane, încătuşate

17 Nov 2017 3471

Trimis în judecată de către DNA Constanţa Victorie în instanţă pentru Cristian Matei, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu

17 Nov 2017 224

Tudorel Calapod şi Stere Sponte, condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, au fost achitaţi definitiv

16 Nov 2017 2565

Acord de recunoaştere cu DNA Constanţa Bogdan-Florin Chiriluţă a fost condamnat

15 Nov 2017 779

Fost patron din Liga I de fotbal eliberat din închisoare. Acesta a fost condamnat în mai multe dosare de corupție

15 Nov 2017 275

Procuror DNA, urmărit penal într-un dosar de fals intelectual

15 Nov 2017 646

Fostul director al CNADNR trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

14 Nov 2017 432

Dosarul alegerilor prezidenţiale. Laura Codruța Kovesi refuză pentru a patra oară invitaţia la audieri

14 Nov 2017 448

Şeful poliției de frontieră, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de șantaj şi cumpărare de influență. Ce spun procurorii DNA

14 Nov 2017 706

Reacţia preşedintelui după ce Liviu Dragnea a devenit suspect într-un nou dosar

14 Nov 2017 291

Alexandra Lăncrănjan are 32 de ani este din Teleorman şi instrumentează noul dosar al lui Liviu Dragnea. Experienţă profesională

14 Nov 2017 5982

Dosarul fostului director al DSP Tulcea s-ar putea întoarce la DNA Constanţa

14 Nov 2017 239

Liviu Dragnea despre dosarul de la DNA "A fost scos armamentul greu"

13 Nov 2017 193

Reacția lui Liviu Dragnea după punerea sub acuzare de către DNA. Ce a declarat liderul PSD

13 Nov 2017 274

Oficial de la DNA. Detalii noi despre dosarul în care este implicat Liviu Dragnea

13 Nov 2017 546

Liviu Dragnea a ajuns la DNA. A fost primit cu aplauze de susţinătorii PSD

13 Nov 2017 439

Președintele PSD, Liviu Dragnea va fi audiat de procurorii DNA. Ce a declarat liderul PSD

12 Nov 2017 450

Direcția Națională Anticorupție face un anunţ important!

12 Nov 2017 1456

Anchetă DNA într-un dosar de executări silite frauduloase. Un avocat şi un executor judecătoresc, implicați

10 Nov 2017 371

Direcția Națională AnticorupțieSecretar de stat din Ministerul Transporturilor, reținut pentru șantaj. Ce spun procurorii

10 Nov 2017 670

Decizia prin care s-a decis eliberarea condiţionată a lui Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, anulată

10 Nov 2017 822

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

09 Nov 2017 485

Administratorul unei societăţi din Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. Ce prejudiciu au stabilit anchetatorii

08 Nov 2017 488

Panait Şamata, director adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului

08 Nov 2017 504

Președintele Consiliului Județean Iași, acuzat de abuz în serviciu

07 Nov 2017 217

Noi detalii în dosarul decontărilor ilegale CASMB. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile inculpaților

07 Nov 2017 264

Revista presei locale

07 Nov 2017 644

Inspectorul şcolar general, Petrică Miu, va face o sesizare la DNA. Este vizat un inspector şcolar general adjunct

07 Nov 2017 1299

Începe judecata lui Ionuţ Pripişi, fostul şef al Corpului de Control din Primăria Constanţa

07 Nov 2017 412

Zi mare pentru procurorii Anticorupţie din Constanţa Trei femei de la Înalta Curte vor lua o decizie definitivă. Cine este vizat

07 Nov 2017 2997

Oficial de la DNA. Mai multe persoane chemate la audieri în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS

06 Nov 2017 493

Noi audieri la DNA în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS. Mai multe persoane chemate la DNA

06 Nov 2017 532

Directori din Ministerul Educației, urmăriți penal de procurorii DNA în dosarul Baza Cutezătorii. Ce acuzații li se aduc

02 Nov 2017 320

Instanța a admis solicitarea fostului ministru Gabriel Sandu de eliberare condiționată. Decizia nu este definitivă

01 Nov 2017 447

Primar trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție. Suspectul este reținut

01 Nov 2017 854

Curtea Constituţională, sesizată în dosarul lui Dragoş Poteleanu, fostul şef al CJAS Constanţa

01 Nov 2017 444

DNA Constanţa nu vrea ca Teodosie să scape de controlul judiciar

01 Nov 2017 737

Procurorii Anticorupţie reacţionează după ultima condamnare a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean

01 Nov 2017 2527

Fostul decan al Facultății de Teologie, trimis în judecată de procurorii DNA. Este cercetat pentru abuz în serviciu

31 Oct 2017 758

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie! Ce a declarat arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei (galerie foto)

31 Oct 2017 2192

Decizie la Tribunalul Bucureşti. Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență. Sentinţa nu este definitivă

30 Oct 2017 459

Carmen Dan, plângere la DIICOT

30 Oct 2017 578

Teodosie Petrescu vine azi în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

30 Oct 2017 387

O înregistrare video realizată în DNA Constanța, solicitată de judecători

28 Oct 2017 4060

Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA. Martor în dosarul poliţistului Bogdan Gigină

24 Oct 2017 924

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la 7,8 ani de închisoare

20 Oct 2017 4578

DNA a obţinut redeschiderea dosarului în care Mircea Băsescu ar fi fost şantajat. Ieri, al doilea termen la Curtea Supremă

20 Oct 2017 741

Dosarul ”Cutezătorii”. Dinu Pescariu a scapăt de controlul judiciar

19 Oct 2017 334