Stiri calde

Oficial, de la DNA Reţineri importante în urma percheziţiilor de ieri de la Constanţa şi alte judeţe

În completarea informaţiilor  privind efectuarea unor percheziţii la 28 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 și 18 octombrie 2016, a următorilor inculpaţi:
  • BUCURA CĂTĂLIN,
  • IVĂNESCU GEORGE,
  • ZLOTEA GHEORGHE,
  • CÎRCIUMARU CONSTANTIN,
 
toţi asociaţi  la  societățile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracțională, care  și-au împărțit funcțiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori și/sau complici,
 
POPESCU GHEORGHE COSMIN, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă,în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată,
 
VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
SĂVOIU SORIN VASILE, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
LASCU CRISTIAN GEORGE, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, TĂNASE IRINA, la data faptelor şef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), TOMA IOANA, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
 
ultimii trei menţionaţi fiind funcţionari publici în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului  de stat prin sustragerea  de la plata obligațiilor fiscale.  Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:
  • autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei  antrepozite  fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
  • îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.
 
După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA.
 
Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă.
 
În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Trei dintre  societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.
 
De exemplu, în perioada septembrie 2012-iunie 2014,  una dintre societăţile cu activitate de producere şi comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 
Menționăm că suma de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro - totalul care rezultă din facturile emise de furnizorii artificiali ai societăţii respective) este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internațional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011.
 
Deși la momentul intrării în insolvență (aprilie 2012), societatea respectivă nu înregistra, aparent, obligații restante către bugetul general consolidat, la data de 31.08.2014, conform unei adrese a finanţelor publice locale, respectiva societate figura cu obligaţii totale de plată la bugetul general consolidat, acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, de 162.825.923 lei (aproximativ 36 milioane de euro).
 
În aceeași perioadă, o altă societate  din cele vizate de anchetă a înregistrat în contabilitate facturi emise de furnizorii artificiali pentru o sumă totală de 1.702.851.601 lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care 288.939.019 lei (aproximativ 65 milioane de euro) TVA.
 
Scopul pentru care şi această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidat.
 
La momentul deschiderii procedurii insolvenței, în luna martie 2012, nici această societate nu avea în mod aparent datorii către bugetul general consolidat. Potrivit declarațiilor depuse de societate. Inspecțiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii insolvenței au arătat că societatea avea obligații fiscale provenite în principal din modul de calcul a taxei pe valoarea adăugată. La data de 07.10.2014,  datoriile însumau 90.180.097 lei.
 
Toate cele trei societăți comerciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare și au susținut că, împotriva unei societăți aflate în insolvență, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaţii IVĂNESCU GEORGE, BUCURA CĂTĂLIN, ZLOTEA GHEORGHE, CÎRCIUMARU CONSTANTIN, POPESCU GHEORGHE COSMIN, VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, SĂVOIU SORIN VASILE, LASCU CRISTIAN GEORGE şi TĂNASE IRINA urmează să fie prezentaţi la data de 18 octombrie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar inculpata TOMA IOANA cu propunere de arest la domiciliu.
 
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.
 
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeşte şi Percheziții de amploare: Un acționar la Murfatlar, adus cu mandat la DNA

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şef al Sectorului poliției de frontieră, trimis în judecată de procurorii DNA. Este bănuit de şantaj şi cumpărare de influență

22 Jan 2018 334

UPDATE. Familia polițistului Bogdan Gigină a cerut procurorilor să grăbească ancheta. Solicitarea înregistrată la Instanța Supremă

19 Jan 2018 197

Un rechizitoriu cum rar ţi-e dat să citeşti! Procurorii Anticorupţie descriu o scenă ca-n filme. S-a întâmplat în faţa unei biserici din Constanţa (document)

19 Jan 2018 1361

Fost deputat în Parlamentul României reținut de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

18 Jan 2018 476

Vești proaste pentru Liviu DragneaDNA a extins urmărirea penală a companiei TelDrum

17 Jan 2018 512

Sinteza DNA. 75 de inculpați condamnați printre care senatori, deputați și ofițeri. Ce pedepse au primit

17 Jan 2018 403

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, audiată la DNA în dosarul Belina. Procurorii au finalizat expertiza în dosar

17 Jan 2018 375

Revista presei locale

17 Jan 2018 360

Doi angajaţi ai unei primării din judeţul Constanţa, inculpaţi. Se achită prejudiciul

17 Jan 2018 524

DNA Constanţa a „lucrat“ doi primari din judeţ. Judecătorii au rămas în pronunţare

17 Jan 2018 1019

A fost unul dintre cei mai puternici oameni din Primăria Constanţa! Ce au decis judecătorii în cazul lui Ionuţ Pripişi (rechizitoriu)

16 Jan 2018 2850

Răsturnare de situaţie în dosarul fostului director al DSP Tulcea! Ce au obţinut procurorii DNA Constanţa

12 Jan 2018 283

Unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din România a ajuns ce nu şi-a dorit vreodată (document)

12 Jan 2018 2695

Jandarm trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

11 Jan 2018 526

Detalii incredibile din dosarul în care directorul de cabinet al Ministrului pentru Relația cu Parlamentul a fost trimis în judecată. Cum a fost măsluit un concurs de angajare (rechizitoriu)

11 Jan 2018 533

Unul dintre martorii din dosarul în care Radu Mazăre a plecat în Madagascar, trimis în judecată. Ieri, un nou termen

11 Jan 2018 1074

Fostul primar Radu Mazăre, dat în urmărire internațională. Dezvăluiri despre frații fostului edil aflați în Madagscar

10 Jan 2018 550

Percheziții ale procurorilor DNA Constanța la locuința primarului comunei Ciobanu

10 Jan 2018 528

UPDATE. Mandat de arestare în lipsă pentru fostul edil, Radu Mazăre

10 Jan 2018 3122

Astăzi se decide libertatea lui Radu Mazăre

10 Jan 2018 799

DNA acuză Un Audi A3 şi o geantă Louis Vuitton, mită pentru „Regularizarea văilor Agigea şi Lazu“ (document)

10 Jan 2018 1420

DNA. Constănţean trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

09 Jan 2018 1127

Societatea Marina Travel, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce acuzații i se aduc

08 Jan 2018 646

Secretar de stat la Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de procurorii DNA

08 Jan 2018 392

El este omul care va decide libertatea lui Radu Mazăre!

08 Jan 2018 1804

Direcția Generală Anticorupție angajează. Condiții. Sunt vizate tatuajele

07 Jan 2018 1255

Primarul și viceprimarul din Filipeștii de Pădure, trimiși în judecată. Viceprimarul este și președinte al unei structuri sportive

05 Jan 2018 265

Oana Danciu, trimisă în judecată, în stare de libertate. Dosarul, la Tribunalul Constanța

05 Jan 2018 526

Emilian Schwartzenberg, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc. Fostul primar Radu Mazăre implicat în dosar

05 Jan 2018 796

Avocatul președintelui PSD, Liviu Dragnea, precizări importante în fața DNA

04 Jan 2018 1043

DNA. 18 persoane şi două societăţi, bănuite de fraudă cu fonduri europene. Care este prejudiciul

04 Jan 2018 822

Judecătorul Nicolae Stanciu, în boxa acuzaților. Va fi judecat pentru trei infracțiuni. Ce bunuri deține magistratul (documente)

04 Jan 2018 1595

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre. ÎCCJ ar putea discuta solicitarea procurorilor pe 10 ianuarie

03 Jan 2018 930

Directorul de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 440

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 498

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc magistratului

03 Jan 2018 1099

Revista presei locale

03 Jan 2018 632

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupție despre Radu Mazăre și Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

02 Jan 2018 7636

Se caută șapte șefi în Direcția Națională Anticorupție

28 Dec 2017 432

A murit tatăl Laurei Codruţa Koveşi, şefa DNA

28 Dec 2017 1417

DNA a trimis în judecată un avocat. Cine este şi ce acuzaţii i se aduc

28 Dec 2017 1115

Bilanț DNA. 118 inculpați, condamnați în luna noiembrie a acestui an. Cine sunt și ce pedepse au primit

28 Dec 2017 552

Fost director ANL, trimis în judecată de procurorii DNA

28 Dec 2017 540

Revista presei locale

28 Dec 2017 455

Societatea Tel Drum trimisă în judecată de procurorii DNA. Cine sunt ceilalţi suspecţi din dosar

27 Dec 2017 363

Fost deputat în Parlamentul României, deferit justiţiei de procurorii DNA. Suspectul este condamnat definitiv într-un alt dosar

27 Dec 2017 380

Fosta conducere Romgaz trimisă în judecată de procurorii DNA. Oficial despre acuzaţiile asuse

27 Dec 2017 514

Fostul primar al oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, trimisă în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

27 Dec 2017 542

Unul dintre suspecţii din dosarul în care Valeriu Zgonea este cercetat de procurorii DNA şi-a recunoscut faptele

27 Dec 2017 501

Poliţişti trimişi în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii li se aduc

27 Dec 2017 633