Stiri calde

Oficial, de la DNA Reţineri importante în urma percheziţiilor de ieri de la Constanţa şi alte judeţe

În completarea informaţiilor  privind efectuarea unor percheziţii la 28 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 și 18 octombrie 2016, a următorilor inculpaţi:
  • BUCURA CĂTĂLIN,
  • IVĂNESCU GEORGE,
  • ZLOTEA GHEORGHE,
  • CÎRCIUMARU CONSTANTIN,
 
toţi asociaţi  la  societățile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracțională, care  și-au împărțit funcțiile de management, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori și/sau complici,
 
POPESCU GHEORGHE COSMIN, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă,în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată,
 
VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, administrator a două societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
SĂVOIU SORIN VASILE, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiuni de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată,
 
LASCU CRISTIAN GEORGE, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, TĂNASE IRINA, la data faptelor şef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), TOMA IOANA, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
 
ultimii trei menţionaţi fiind funcţionari publici în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului  de stat prin sustragerea  de la plata obligațiilor fiscale.  Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:
  • autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei  antrepozite  fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
  • sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
  • îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producție, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.
 
După autorizarea societăților ca antrepozite fiscale, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați în virtutea acestora și astfel, timp de doi ani, autorizațiile nu au fost suspendate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA.
 
Societățile comerciale vizate în prezenta cauză s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă.
 
În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Trei dintre  societățile comerciale vizate de anchetă au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice.
 
De exemplu, în perioada septembrie 2012-iunie 2014,  una dintre societăţile cu activitate de producere şi comercializare băuturi alcoolice a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).
 
Menționăm că suma de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro - totalul care rezultă din facturile emise de furnizorii artificiali ai societăţii respective) este atât de mare, încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internațional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011.
 
Deși la momentul intrării în insolvență (aprilie 2012), societatea respectivă nu înregistra, aparent, obligații restante către bugetul general consolidat, la data de 31.08.2014, conform unei adrese a finanţelor publice locale, respectiva societate figura cu obligaţii totale de plată la bugetul general consolidat, acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, de 162.825.923 lei (aproximativ 36 milioane de euro).
 
În aceeași perioadă, o altă societate  din cele vizate de anchetă a înregistrat în contabilitate facturi emise de furnizorii artificiali pentru o sumă totală de 1.702.851.601 lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care 288.939.019 lei (aproximativ 65 milioane de euro) TVA.
 
Scopul pentru care şi această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidat.
 
La momentul deschiderii procedurii insolvenței, în luna martie 2012, nici această societate nu avea în mod aparent datorii către bugetul general consolidat. Potrivit declarațiilor depuse de societate. Inspecțiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii insolvenței au arătat că societatea avea obligații fiscale provenite în principal din modul de calcul a taxei pe valoarea adăugată. La data de 07.10.2014,  datoriile însumau 90.180.097 lei.
 
Toate cele trei societăți comerciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare și au susținut că, împotriva unei societăți aflate în insolvență, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligațiile fiscale restante.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaţii IVĂNESCU GEORGE, BUCURA CĂTĂLIN, ZLOTEA GHEORGHE, CÎRCIUMARU CONSTANTIN, POPESCU GHEORGHE COSMIN, VASILESCU CĂTĂLIN FLORIAN, SĂVOIU SORIN VASILE, LASCU CRISTIAN GEORGE şi TĂNASE IRINA urmează să fie prezentaţi la data de 18 octombrie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar inculpata TOMA IOANA cu propunere de arest la domiciliu.
 
În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.
 
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citeşte şi Percheziții de amploare: Un acționar la Murfatlar, adus cu mandat la DNA

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape 200 de angajaţi ai SOCEP ar fi fost şantajaţi DNA Constanţa explică de ce l-a trimis în judecată pe notarul public Horia Botezatu (document)

20 Sep 2017 656

Omul de afaceri Dumitru Nicolae, condamnat în dosarul Microsoft scapă de închisoare. Decizia este definitivă

15 Sep 2017 208

Fostul decan al Facultății de Teologie în cadrul Universității Ovidius Constanța cercetat penal de procurorii DNA Constanța

15 Sep 2017 1061

Dosarul „pilelor“ din SRI, instrumentat de Andrei Bodean, din DNA Constanţa, redeschis

15 Sep 2017 1511

Prejudiciul calculat de DNA - aproximativ 56 de milioane de euro. Constănţeni implicaţi. Ce au decis judecătorii

14 Sep 2017 1846

Dosarul lui Dragoş Poteleanu, fostul şef al CJAS Constanţa, amânat pentru 6 octombrie

14 Sep 2017 599

Fost ministru al Comunicațiilor, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

13 Sep 2017 326

Sorin Grindeanu, chemat la DNA

13 Sep 2017 293

„Păgubiţii Vectra“ Hotărâre definitivă în legătură cu unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

13 Sep 2017 1520

Teodosie Petrescu, la Curtea de Apel Constanţa. Ce i-a cerut judecătorului Cristian Deliorga (document)

12 Sep 2017 1304

UPDATE. Mircea Băsescu va fi eliberat din arest. Decizia instanţei este definitivă

11 Sep 2017 1036

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la Curtea de Apel Constanţa. Este primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA (galerie foto-video)

11 Sep 2017 595

Primul termen. Şedinţa de judecată este publică! Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, vine azi în faţa judecătorului Deliorga

11 Sep 2017 787

Direcția Națională Anticorupție angajează

10 Sep 2017 1330

Laura Codruța Kovesi nu ia în calcul o demisie de la conducerea DNA. Ce spune despre propunerile de modificare a accesului în magistratură

06 Sep 2017 394

Notatul public Horia Botezatu, deferit Justiţiei de DNA Constanta

05 Sep 2017 1004

UPDATE 2. Ionuț Pripiși, șeful Corpului de Control din Primăria Constanța, trimis în judecată. E acuzat de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri şi de favorizarea făptuitorului

05 Sep 2017 3433

Tribunalul Constanţa a amânat decizia privind cazul lui Mircea Băsescu

04 Sep 2017 822

Judecătorii s-au retras pentru deliberare. Acum se decide libertatea lui Mircea Băsescu

04 Sep 2017 387

Opt ani de închisoare pentru unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. Acum solicită revizuirea

04 Sep 2017 1486

DNA face angajări! Detalii. Când va avea loc concursul

03 Sep 2017 788

Ultima zi de puşcărie pentru Mircea Băsescu? Totul se decide mâine, la Tribunalul Constanţa

03 Sep 2017 1021

Informaţii privind percheziţiile din instituţiile de stat. Procurorii DNA au reţinut mai multe persoane

01 Sep 2017 488

În perioada septembrie 2017 - martie 2018 Fostul şef al procurorilor din Dobrogea va conduce un serviciu din DNA

01 Sep 2017 555

Percheziţii DNA la 50 de adrese. Printre acestea se află şi instituţii publice

31 Aug 2017 574

Un dosar instrumentat de către DNA Constanţa, bun de judecat! Cine este inculpatul şi de ce este acuzat

30 Aug 2017 1793

Membrii Comisiei de control SRI dezbat cazul Mazăre - Strutinsky

28 Aug 2017 1651

DNA Constanţa nu acceptă achitarea practicianului în insolvenţă Alexandru Vitali Bârlădeanu

28 Aug 2017 375

Direcția Națională Anticorupție face un anunţ important. Sunt vacante opt posturi de procuror

27 Aug 2017 1356

Dezvaluiri.ro Un profesor și decanul de la Teologie, suspectați de DNA pentru fraudarea unor examene!

27 Aug 2017 1683

Procurorii DNA cer efectuarea urmăririi penale a senatorului Viorel Ilie

25 Aug 2017 292

USR susține că pregătește o moțiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader

23 Aug 2017 371

Ce modificări legislative are în vedere Ministrul Justiţiei referitoare la magistraţi

23 Aug 2017 386

Mai mulţi procurori la DNA! Se organizează interviu pentru ocuparea a şase posturi la Secția judiciară penală

23 Aug 2017 732

info-sud-est.ro Radu Mazăre, inculpat într-un alt dosar referitor la vânzarea unor terenuri. DNA estimează un prejudiciu de peste 1 milion de euro

23 Aug 2017 1852

Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea, a luat patru achitări şi o condamnare. Înalta Curte a stabilit primul termen

23 Aug 2017 770

Fostul președinte al LPF, Dumitru Dragomir, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

22 Aug 2017 358

DNA Punere sub acuzare Tel Drum şi reprezentanţi. Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene

18 Aug 2017 409

Petre Pitiş audiat la DNA

18 Aug 2017 428

Iată evidența funcțiilor de conducere și de execuție vacante de procurori din DNA

13 Aug 2017 801

Anchetă după dispariția lui Avraham Morgenstern. Polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară suspectat de favorizarea infractorului

11 Aug 2017 643

Fost director al DSP Tulcea, trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce acuzații i se aduc

11 Aug 2017 452

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Judecătorii s-au retras pentru deliberări. DNA a făcut plângeri penale

11 Aug 2017 3633

Mircea Băsescu, la Tribunalul Constanţa. Iată când ar putea fi eliberat

11 Aug 2017 666

Revista presei locale

09 Aug 2017 846

S-a stabilit data la care Victor Becali ar putea fi eliberat condiţionat

08 Aug 2017 1151

Iată cine sunt inculpaţii şi ce acuzaţii li se aduc DNA Constanţa trimite spre judecare trei dosare

08 Aug 2017 3095

Legea 188/1999 - „Suspendarea din funcţie intervine doar la trimiterea în judecată!“ Statutul funcţionarului public, de partea Marianei Belu, suspectă într-un dosar al DNA Constanţa

08 Aug 2017 1821

Percheziții ale procurorilor DNA la sediul TelDrum din Alexandria

07 Aug 2017 348

DNA nu vrea ca Sandu Nelu Valentin, fost vameş din Agigea, să fie eliberat condiţionat

04 Aug 2017 656