România a cerut târziu ajutorul Uniunii Europene

Comisia Europeană a primit joi, 5 noiembrie, o solicitare din partea Guvernului român pentru transferul în alte state UE a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. 

Imediat după tragedia din clubul Colectiv, România putea cere ajutor prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene pentru protecţie civilă. Solicitarea a fost făcută de Guvernul de la Bucureşti la şase zile de la dezastru. 

„Comisia a reacţionat rapid şi a cerut Comisiei pentru siguranţa sănătăţii să ia în considerare această cerere a autorităţilor române şi să o transmită mai departe către autorităţile competente din statele UE. În prezent, examinăm împreună cu serviciile competente opțiunile pentru rambursarea oricărui tratament furnizat în alt stat membru”, a declarat, pentru Digi24, purtătorul de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz. 

Orice țară din lume poate formula o cerere de asistență către UE pentru a beneficia de Mecanismul pentru Protecție Civilă, în cazul unui dezastru de proporţii, care depășește capacitatea națională de răspuns. „România nu a solicitat declanşarea Mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive: pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România şi, în al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că paşii de urmat în realitate - şi realitatea ne interesează - erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat, şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi, aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situaţie. Guvernul României şi-a asumat toate cele care au fost prezentate. Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, vă asigur că am şi avem şI disponibilitatea, şi resursele. Mai exact, este vorba despre o eroare care s-a strecurat cu privire la această informaţie de activare a mecanismelor de ajutor pentru dezastre și l-aș ruga pe dl Arafat să explice acest lucru”, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 286

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma. Va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

29 Feb 2024 435

Moscova este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre livrările de gaze

27 Jan 2024 804

Guvernul ungar amenință valorile, instituțiile și fondurile UE, potrivit Parlamentului European

18 Jan 2024 727

Viktor Orban ar putea deveni președintele Consiliului European într-o perioadă crucială

08 Jan 2024 619

Au intrat în vigoare noi norme UE pentru combaterea fraudei cu TVA

02 Jan 2024 711

Noul guvern polonez doreşte reluarea discuţiilor în cadrul Uniunii Europene asupra importurilor de cereale ucrainene

22 Dec 2023 666

Sancţiuni împotriva Hamas şi a coloniştilor israelieni şi sprijinul pentru Ucraina, pe agenda miniştrilor de externe ai UE

10 Dec 2023 744

Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina

30 Nov 2023 807

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la Reuniunea Ministerială UE - Balcanii de Vest

13 Nov 2023 660

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (FOTO)

13 Nov 2023 753

SGR La finalul lunii are loc lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare

12 Nov 2023 888

UE, nou apel către TikTok

06 Nov 2023 1175

Maia Sandu, apel către toate guvernele Uniunii Europene să sprijine deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova

04 Nov 2023 770

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Conferința ministerială dedicată extinderii Uniunii Europene (FOTO)

02 Nov 2023 737