România, pe primul loc la exportul de porumb

În perioada 1 iulie - 14 octombrie (primele 16 săp­tămâni ale sezonului comercial curent),  traderii de materii prime agri­cole au exportat 2,1 milioane de tone de cereale (grâu, orz şi po­rumb), scrie Ziarul Financiar în ediţia sa online.  Astfel, marfa românească a ajuns pe locul trei în topul celor mai mari exportatori din UE către pieţele extraco­mu­nitare. Aproape două treimi din can­titatea deja livrată sunt aco­perite de grâu, restul fiind împărţit aproa­pe egal între comenzile de orz şi po­rumb.

România se situează la o diferenţă de 0,9 mil. tone de liderul Franţa şi la 0,6 mil. tone de Germania, ocupanta celui de-al doilea loc.

Afacerile făcute de comercianţii de cereale cu partenerii din afara Uniunii Europene pun mare preţ pe buna desfăşurare a activităţii prin Portul Constanţa.  Portul este principala poartă de plecare a mărfurilor agricole. Odată cu producţia şi investiţiile în capa­ci­tăţi de stocare din port, au crescut şi exporturile către pieţele din Orientul Mijlociu, nordul Africii sau chiar către cele din Orientul Îndepărat.
 
În această vară şi toamnă, fermierii români au adunat de pe câmp 21 de milioane de tone de cereale, mai scrie zf.ro.  Aceasta este a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani, iar producţia este cu puţin sub vârfurile istorice de 24,4 milioane de tone din 2004 şi de 22,1 milioane de tone din 1997.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prezent, 70% din cerealele din Ucraina se exportă prin România. Anunțul prim-ministrului ucrainean

13 Dec 2023 691

Ucraina O nouă rută pentru livrările de cereale

21 Aug 2023 833

Autoritățile ucrainene discută posibilitatea de a exporta produse prin portul Constanţa

30 Mar 2022 1331