S-a hotărât, azi, în CSAT Cu câţi militari va participa la misiuni internaţionale, în 2018, Ministerul Apărării Naţionale

Astăzi, 28 noiembrie, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Prima temă analizată și aprobată de către membrii Consiliului a reprezentat-o Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018.

Ministerul Apărării Naţionale va putea participa, în anul 2018, în afara graniţelor statului român, cu un număr de 1.775 de militari, reprezentând o creștere cu 286 de militari față de anul 2017. Aceștia pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare. Alţi 233 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziţie, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi şi poliţişti - cu 340 mai mulți decât în anul 2017. Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocaţi la ordin.

Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani.

Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, în combaterea terorismului internaţional, acționând în conformitate cu Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019.

În continuarea ședinței, membrii Consiliului au fost informați cu privire la stadiul îndeplinirii Planului de acțiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, a fost analizat şi aprobat Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 – septembrie 2017).

Consiliul a constatat că instituţiile româneşti, în perioada de referinţă, au pus în aplicare sancţiunile adoptate la nivelul Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene și stabilite la nivel național, prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.

Consiliul Interinstituțional pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale a organizat în această perioadă mai multe ședințe pentru analiza prevederilor regimurilor de sancțiuni, pornind de la restricții de călătorii și înghețarea de fonduri și resurse economice și continuând cu interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, către statele vizate, a produselor militare și a serviciilor asociate acestora.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza și aprobarea Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităților în domeniu.

Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunităţii Naţionale de Informaţii, în cooperare cu factorii prevăzuţi de lege să primească informații pentru stabilirea priorităților informative naționale, identificate pe baza evaluării amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților privind securitatea națională, precum și a oportunităților de promovare a intereselor naționale.

De asemenea, Consiliul a analizat și avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”.

Prin dotarea Forțelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8x8, se asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.

Totodată, în cadrul ședinței de astăzi, au fost aprobate propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale.

Ministerului Apărării Naționale i-a fost alocat 2% din PIB, așa cum s-a convenit prin Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare, buget care permite finanțarea derulării programelor de înzestrare ale Armatei României.

La celelalte instituții cu responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituții din anul 2017.

În finalul şedinţei, Consiliul a analizat și aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2018, document care constituie principalul  instrument de lucru al Consiliului. Documentul va putea fi adaptat în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2018.

Sursă foto: Presidency


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 398

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 593

Ședință CSAT. Pe ordinea de zi, situația de securitate în regiunea Mării Negre

21 Feb 2024 458

Situația de securitate în regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Ce subiecte vor mai fi analizate

20 Feb 2024 692

CSAT este convocat în ședință. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

12 Feb 2024 512

Președintele Klaus Iohannis „Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații reprezintă un simbol al triumfului păcii asupra războiului“

11 Nov 2023 701

Președintele Klaus Iohannis „România va continua să contribuie la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice“

23 Oct 2023 630

Consumul de droguri și situația de securitate din Regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Ce decizii au fost luate

12 Oct 2023 736

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

04 Oct 2023 718

Klaus Iohannis anunță În viitorul CSAT vom discuta despre consumul de droguri în școli

11 Sep 2023 771

Președintele Klaus Iohannis „Comemorăm 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre martirii și eroii emblematici și carismatici ai țării noastre“

10 Sep 2023 901

Imobiliare Constanța Familia Micula, document depus la Mediu pentru viitorul bloc de 10 etaje din Mamaia (DOCUMENT)

27 Aug 2023 1652

Ședinţă CSAT, joi. Se discută obiectivele României pentru Summitul NATO

06 Jul 2023 1124

Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării! Despre ce se va discuta

28 Jun 2023 1148

Decizie CSAT România va achiziționa avioane de ultimă generație F-35

11 Apr 2023 1154