S-a încheiat ședința Ce noi hotărâri a adoptat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Astăzi, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc a doua parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost luate mai multe hotărâri.

Anul 2018 a fost declarat, în Patriarhia Română, „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. De asemenea, a fost aprobată organizarea la Iaşi, în perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferinţei Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale. În cadrul şedinţei de lucru, au fost semnalate existența și activitatea unor grupări schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburări în parohii. S-a hotărât ca centrele eparhiale să ia pe plan local măsuri de informare a credincioșilor.

În altă ordine de idei, a fost evaluată activitatea celor peste 350 de asociații și fundații care funcționează pe plan local cu binecuvântarea ierarhilor locului. Sfântul Sinod a apreciat activitatea acestora, aportul real la viața socială și culturală a credincioșilor și colaborarea strânsă cu Biserica, conform biroului de presă al Patriarhiei Române.

Totodată, a fost aprobată publicarea Mineiului şi Acatistierului Sfinţilor Români, dar şi înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Muceniţe Agnia (prăznuită la 21 ianuarie).

Au fost aprobate mai multe texte liturgice: Slujba Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie; Acatistul Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul – 27 mai; Acatistul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – 31 ianuarie şi 28 iunie; Acatistul Sfântului Mucenic Hermes din Bononia – 31 decembrie; Acatistul Sfântului Apostol Timotei – 22 ianuarie; Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu – 5 octombrie).

La încheierea lucrărilor ședinței de lucru membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au participat la o slujbă de pomenire a celor decedați în urma tragicului incendiu de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

În cuvântul părintesc de consolare, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Biserica se roagă pentru cei care au decedat în urma tragicului eveniment.

Rugăciunile de pomenire a celor decedați în incendiul de la Clubul Colectiv sunt binefacere spirituală pentru sufletele acestora, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate, deoarece iubirea izvorâtă din credinţă şi rugăciune este mai tare decât moartea (cf. Ioan 11, 25). Pe lângă pomenirile anterioare, şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment din 30 octombrie 2015, Biserica săvârșește slujbe de pomenire a celor decedați atunci, sporind astfel, prin rugăciune şi prin fapte de milostenie, comuniunea de iubire frățească şi solidaritate umană cu cei îndoliați şi cu cei suferinzi în urma tragicului eveniment, a spus Preafericirea Sa.


De asemenea, Patriarhul României a mulțumit tuturor clericilor și credincioșilor care s-au implicat în ajutorarea victimelor de la Colectiv și a familiilor acestora.


Citeşte şi Sunteți curioși? A fost ședința Sfântului Sinod. Ce s-a discutat. Ședința continuă și mâine

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sfânt sărbătorim astăzi în Calendarul ortodox, din 31 martie 2024?

31 Mar 2024 673

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 626

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 599

ÎPS Teodosie nu face niciun comentariu asupra deciziei Sfântului Sinod, ci se pregătește de Postul Mare(FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1468

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1182

Surse Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, atenţionat verbal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Român

29 Feb 2024 833

Sinodul BOR discută joi "actele de răzvrătire şi indisciplină" ale arhiepiscopului Tomisului

29 Feb 2024 672

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie. „Răzvrătirea și indisciplina“ ÎPS Teodosie, pe ordinea de zi

10 Feb 2024 1211

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

09 Feb 2024 939

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, respinsă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

09 Feb 2024 702

Ce spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului despre mitingul organizat în municipiul Constanța în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului

08 Feb 2024 956

Știri Constanța IPS Teodosie cere înființarea Mitropoliei Tomisului! (VIDEO)

02 Feb 2024 1228

Biserica din Grecia se opune ferm legalizării căsătoriei între persoane de același sex

23 Jan 2024 778

Propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică. Anunțul BOR

15 Dec 2023 685

Cancelaria Sfântului Sinod face publice măsurile canonice împotriva corupției aplicabile în Biserica Ortodoxă Română

03 Dec 2023 713