SĂRBĂTORI FERICITE! GOOGLE şi-a schimbat logo-ul a doua zi la rând Tradiţii de Crăciun din întreaga lume. SĂRBĂTORI FERICITE pe glob

SĂRBĂTORI FERICITE! Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun au adunat pe meridianele Planetei diverse obiceiuri și tradiții, dar și denumiri diferite: spre exemplu, finlandezii îl au pe 'Joulupukki', care ar veni din ținutul 'Korvatunturi', tărâm care are forma unei urechi despre care se spune că ar fi urechea cu care Moșul ascultă să afle dacă sunt cuminți copiii.
SĂRBĂTORI FERICITE! Pe continentul european
În Germania, ''Christklots'' reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiției, se crede că ar apăra casa de hoți și de nenorociri tot restul anului. În întreaga Germanie, Adventul este perioada anului cea mai plină de atmosferă până în Ajunul Crăciunului, în 24 decembrie, zi în care creștinii sărbătoresc nașterea lui Iisus. Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. În ziua de ajun, familia se adună pentru cină și pentru a merge împreună la biserică la Mesa din noaptea de Crăciun.
SĂRBĂTORI FERICITE! în Elveţia
În Elveția, butucul este cunoscut sub numele de ''Bouche de Noel''. ''Samichlaus'' (Moș Crăciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce și pomul de Crăciun în casele elvețienilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiție a elvețienilor este ''Parada ridichilor luminate'', obicei preluat de la mexicani.
SĂRBĂTORI FERICITE! în Anglia
În Anglia, butucul care se arde în noaptea de Crăciun este denumit ''Yule log''. În fiecare dintre cele patru duminici dinainte de nașterea lui Iisus se aprinde o lumânare, așezată într-o cutie. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi și nașterea lui Hristos. În 1814, printul Albert, soțul reginei Victoria, a împodobit un brad la castelul Windsor folosind dulciuri, lumânări și fructe. Evident, familiile de aristocrați i-au urmat exemplul, folosind ornamente din ce în ce mai extravagante: păpuși, mobilă în miniatură, micuțe instrumente muzicale, bijuterii, arme jucărie. Copiii din Anglia nu își primesc cadoul în data de 24 decembrie, ci în 25.

SĂRBĂTORI FERICITE! în Italia
În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de ''Novena''. Copiii merg din casă în casă să recite poezii și să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform tradiției, cadourile sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana.
SĂRBĂTORI FERICITE! în Islanda
În Islanda, țara gheții și zăpezii, vin treisprezece Moși Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboară din munți, ocolește fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, sunt recompensați cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moș vine în oraș și tot așa până la 25 decembrie, când primul Moș se întoarce la casa lui din munți, pe 26 — cel de-al doilea și tot așa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită și ''Al treisprezecelea'' și este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun, pentru că în această zi ultimul Moș Crăciun se întoarce la casa lui.
SĂRBĂTORI FERICITE! în Finlanda
În Finlanda, familiile se reunesc pentru a petrece Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a anului. Seara, în jurul orei 17,00, familiile pleacă la biserică pentru slujbe speciale în care se aprind lumânări la mormintele celor dragi. Tot în ajun, exact la ora 12, de pe balconul primăriei, un reprezentant al orașului proclamă ''pacea de Crăciun''. Aceasta înseamnă că de la momentul proclamării păcii și până la Bobotează, celor care tulbură pacea li se aplică pedepse severe.
Olandezii îl așteaptă pe ''Sinter Klaas'', care vine pe un cal alb și lasă daruri în saboții de lemn.

SĂRBĂTORI FERICITE! în Polonia
În Polonia se păstrează obiceiul ca în cinstea stelei de la Betleem masa de Crăciun să înceapă după ce apare pe cer prima stea — ''Gwiazdka'' (''mica stea''). Toți brazii de Crăciun erau împodobiți cu îngerași, steluțe și păsări.
În Rusia, Moș Crăciun (''Babușka'') este însoțit de Albă-ca-Zăpada (''Snegurocika'') iar copiii primesc prăjituri și jucării, printre care celebrul set de păpuși ''Matrioșka''.

În Ungaria, Crăciunul (25 decembrie) este cea mai mare sărbătoare. În ajunul Crăciunului, creștinii respectau câteva tradiții. Era interzisă cererea sau darea de împrumuturi. Nu era bine nici ca femeile să coasă, să țeasă sau să spele vase, pentru că altfel le păștea o nenorocire. În ajunul Crăciunului rufele spălate și puse la uscat aduceau boala asupra familiei. Tinerii nu aveau voie să mănânce mâncăruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele soții să le fie furate. Masa festivă de Crăciun era completă doar dacă avea tradiționala carne de porc prăjită, curcanul copt la cuptor, maioșul și cozonacul cu nuci. Pomul de Crăciun era împodobit cu fructe, prăjituri, dulciuri și lumânări.
SĂRBĂTORI FERICITE! în America
Obiceiuri pe cele două continente americane 
În SUA, cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse pentru a sărbători Nașterea Domnului. La masă se mănâncă curcan iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe confiate. În America se împodobesc clădirile cu pomi de Crăciun, punctul central al sărbătorii fiind cadoul (achiziționat de regulă din magazin), adus, aici și în Canada, de ''Santa Claus''. Tradiționalul ciorap de Crăciun își face apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea, ilustratorul Thomas Nast fiind inițiatorul lui. Există 11 orașe numite Santa Claus în opt state americane — Alaska, Arizona, Georgia, Indiana, Minnesota, Nevada, Oregon și Utah — și 50 de locuri cu numele Noel. În Alaska, Moș Crăciun face înainte de a aduce cadourile o vizită secretă de verificare a cumințeniei copiilor. Aceștia trebuie să îl întâmpine cu tradiționalul colind ''Gristuusaaq suu'uq'' (''Astăzi s-a născut Hristos'').
SĂRBĂTORI FERICITE! în Asia
Libanezii plantează boabe de grâu în ghivece, cu o lună înaintea Crăciunului, pe care le pun în seara sfântă sub brad sau alături de montajul de Crăciun, constând în reconstituirea scenei Nașterii Mântuitorului.
Japonezii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuși și aranjamente florale și cu ''Jizo'' (''Moș Crăciun'').
SĂRBĂTORI FERICITE! În ajunul Crăciunului, copiii merg cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti naşterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Crăciunului şi Anului Nou, nu este cunoscută cu exactitate în istoria românilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos împodobite, cântând " STEAUA SUS RĂSARE" şi "BUNĂ DIMINEAŢA LA MOŞ AJUN!" şi alte cântece, şi sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi bani.
Colindatul este unul dintre obiceiurile de CRĂCIUN care se păstrează cel mai bine în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.
În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, că vor avea o recoltă foarte bună în anul următor dacă vor amesteca sămânţa pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite în ajun la primirea colindătorilor.
SĂRBĂTORI FERICITE! de la Google
GOOGLE România şi-a schimbat, marţi, logoul, pentru a le ura românilorSĂRBĂTORI FERICITE!.
Logoul GOOGLE de marţi afişează un peisaj de iarnă, în care o sanie cu doi copii este trasă de un cal.

sursa: realitatea.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis "Sărbătorile pascale să vă aducă bucurii, liniște și pace sufletească"

16 Apr 2017 3521

Crăciun 2016 ZIUA de Constanţa vă doreşte sărbători fericite cu bucurii şi împliniri, alături de cei dragi!

25 Dec 2016 7180

Sărbători fericite! Sezonul sărbătorilor! Google are un Doodle special. Ce este Sezonul sărbătorilor

23 Dec 2016 4429

UPDATE 1 Fuego susţine un concert de Crăciun la Cumpăna (galerie foto+video)

12 Dec 2015 3398

PSD Constanța le urează tuturor credincioșilor musulmani Sărbători Fericite

17 Jul 2015 2086

Ileana Şipoteanu le transmite constănţenilor „Sărbători fericite şi luminoase!”

25 Dec 2014 3675

Google Sărbători fericite-ziua a II-a. Idei pentru mesaje

24 Dec 2014 2904

Sărbători fericite vă urează GOOGLE

23 Dec 2014 2431