Scandalul "Panama Papers" atinge cote înalte. David Cameron - "Este vorba despre o afacere privată"

 
Premierul britanic David Cameron a fost somat, astăzi, să dea explicații pe marginea averii familiale. Şi asta deoarece tatăl său, Ian Cameron, a fost menționat în scandalul de fraudă fiscală "Panama Papers", informează AFP.
 
Mai exact, The Guardian și BBC, membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), aflați în posesia acestor documente, au relatat că Ian Cameron conducea un fond de investiții cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, datorită unei scheme complicate via cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.
 
Întrebat dacă averea actuală a familiei este în continuare plasată în acest fond offshore, David Cameron s-a rezumat să răspundă, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că "este vorba despre o afacere privată". Cameron a dat același răspuns în 2012, atunci când au apărut primele informații în legătură cu plasamentele offshore ale tatălui său Ian, decedat în 2010.
 
O sursă guvernamentală a dat însă asigurări astăzi că "premierul nu deține nicio parte într-un fond offshore". Scandalul se afla astăzi pe prima pagină a aproape tuturor cotidienelor. Acest scandal survine într-un moment cu atât mai prost pentru David Cameron cu cât el trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupție și în măsura în care el pledează cu regularitate pentru transparență și combaterea corupției.
 
Potrivit The Guardian, fondul lui Ian Cameron avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte și jucau rolul de trezorier și secretar.
 
Liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron "să nu mai devieze de la subiect" și să acționeze împotriva evaziunii fiscale, relatează agerpres.ro.
 

"Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată și altul pentru noi toți ceilalți", a subliniat Corbyn astăzi, estimând că "bogații trebuie să plătească".

 
Scandalul "Panama Papers" a dezvăluit o vastă rețea de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociat minoritar, un offshore britanic ANAF Constanța cere anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății Black Pearl SRL

26 Jul 2022 2100

Nimeni nu va fi tras la răspundere! Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)

25 Feb 2022 2583

Ce se construiește Ioana Șufană a primit acordul de la Mediu pentru supraetajarea blocului din Mamaia Nord

02 Sep 2021 3518

Afacerist de Slobozia, prezent în dosarul „Panama Papers“, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul

26 Jun 2021 3403

Ce se construiește Ioana Șufană nu va ridica blocul de șase etaje în locul Casei Teleorman din Satul de Vacanță. Ce a zis Primăria Constanța

15 Jun 2021 3164

Panama Papers Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor

07 Apr 2021 7045

Revista presei locale

27 Feb 2018 2598

Comisia de experți și-a finalizat raportul în dosarul „Panama Papers“

14 Oct 2016 2004

Cartea "Panama Papers" a ajuns în România

03 Aug 2016 2707

Panama Papers Informaticianul angajat al Mossack Fonseca a fost eliberat

25 Jun 2016 2035

Riseproject.ro #PANAMA_PAPERS - Patronii Sensiblu au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale

16 Jun 2016 5658

#PanamaPapers. Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro (video)

15 Jun 2016 3101

PE ia primele măsuri. Se pregătește o comisie de anchetă pentru “Panama Papers”

08 Jun 2016 2255

Riseproject.ro #Panama papers - Secretele magnatului Comănescu (II) - (documente)

25 May 2016 9456

Panama Papers Companii şi persoane fizice, date publicităţii

09 May 2016 2535