Se propune modificarea legii privind creşterea copilului

UDMR va depune în Parlament un proiect de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului, propunând, între altele, revenirea treptată la locul de muncă, susţinerea angajatorilor, legalizarea meseriei de babysitter şi acordarea bonurilor valorice de babysitting, informează România TV.

Proiectul de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului a fost prezentat, marţi, la Miercurea Ciuc, UDMR propunând crearea unui cadru legislativ care să permită atât angajatorului, cât şi mamelor trecerea treptată de la concediul de creştere a copilului la programul de opt ore, potrivit news.ro, citat de România TV.

„Ceea ce propunem noi este ca în cel de-al doilea an de concediu de creşterea copilului mămica să poată să opteze pentru un program redus de patru ore, de exemplu, să primească salariul şi jumătate din indemnizaţia de creştere a copilului, practic să combine, în al doilea an de concediu, munca cu indemnizaţia. Astfel, după doi ani de lucru cu patru ore, îşi prelungeşte cu încă un an concediul de creştere copil; sau dacă vrea să opteze pentru două ore, să poată să o facă. Statul nu este împovărat mai mult, cheltuiala fondului CAS este aceeaşi”, a declarat senatorul UDMR Tánczos Barna.

Proiectul de lege al UDMR prevede şi asigurarea unui sprijin financiar angajatorului în primele şase luni după revenirea persoanelor care au fost în concediu de creştere a copilului, în mod similar cu sprijinul acordat pentru tinerii angajaţi pentru prima dată sau pentru persoanele cu vârste peste 45 de ani pe care le angajează.

Deputatul UDMR Korodi Attila susţine legalizarea meseriei de babysitter, prin care se creează ”noi locuri de muncă într-o piaţă transparentă”, şi acordarea bonurilor valorice de babysitting.

„Bonurile valorice pe care angajatorul le poate da angajatului, indiferent că vorbim de bonuri de masă, pentru turism, de cadou, bonurile acestea sunt instrumente financiare care ajută angajatorul să motiveze angajaţii şi să nu aibă povara impozitelor foarte mari. Ideea cu care au venit mamele a fost să existe şi bonuri valorice pentru a susţine babysitting-ul, adică îngrijirea copilului cât sunt ele la locul muncă”, a precizat Korodi.

Proiectul pentru modificarea Legii privind concediul de creştere a copilului va fi depus de UDMR în Parlament săptămâna viitoare.


Sursa foto: incont.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2735

Anunț important al AJPIS Constanța! Când vor intra în conturi alocațiile pentru copii

07 Feb 2024 850

Indemnizație de hrană pentru angajații din Primăria Constanța. Cine sunt beneficiarii? (DOCUMENT)

10 Jan 2024 1153

Decizii noi luate de conducerea CN Administrația Canalelor Navigabile Constanța

23 Oct 2023 1027

Numiri și revocări în Consiliul de Administrație. Se convoacă AGA Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa

14 Oct 2023 1431

Firme Constanța Au fost majorate indemnizațiile pentru directorii Rapid Credit IFN

13 Sep 2023 858

AJPIS Constanța anunță plățile pentru indemnizații!

07 Sep 2023 1386

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Marius Liviu Petre, consilier județean în cadrul CJ Constanța

25 Jul 2023 1641

Declarații de avere Constanța Averea și interesele consilierului județean PNL Dana Mariana Constantinescu

06 Jul 2023 1417

O nouă majorare a indemnizațiilor primarului și viceprimarului municipiului Constanța

23 Jun 2023 2444

Vești bune pentru mămici! Se schimbă modul de calcul al indemnizației. Ce valoare va avea indemnizația minimă

18 Jun 2023 1406

Familiile cu cel puțin trei copii ar putea primi o indemnizație lunară de la stat

11 Jun 2023 2106

Iohannis a semnat noi decrete! Vizați veteranii de război, invalizii şi văduvele

08 Jun 2023 1548

După ce a avut grijă de propriul buzunar, primarul Chițac a majorat și indemnizațiile consilierilor locali municipali(DOCUMENT)

12 May 2023 2238

Ce indemnizații încasează, după majorare, primarul și viceprimarii municipiului Constanța? (DOCUMENTE)

04 May 2023 3365