Se va modifica legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor

 
Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, săptămâna trecută, în Comisia nr. 1, o serie de propuneri de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Comisia CSM propune ca "persoanele care au ocupat minim 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior". De asemenea ar putea fi numite magistraţi, fără concurs, "persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 18 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani". În vederea numirii, aceste persoane ar urma să susţină un interviu în faţa plenului CSM.
Magistraţii vor avea nevoie de o vechime mai mare şi cu patru ani în funcţie pentru a promova la o instanţă sau un parchet superior sau a ajunge în funcţii de conducere, potrivit modificărilor legislative amintite. Propunerile comisiei vizează, printre altele, promovarea magistraţilor. Conform legii în vigoare, pot participa la concursul de promovare la instanţele sau parchetele imediat superioare judecătorii şi procurorii care au avut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplinesc o serie de condiţii de vechime.
Pe de altă parte, creşte vechimea necesară pentru participarea la concursul de promovare, astfel: de la 5 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat, la "7 ani vechime efectivă", de la 6 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţiile de judecător de curte de apel şi procuror la parchetul de pe lângă aceasta, la "10 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de judecător de tribunal sau tribunal specializat şi procuror la parchetul de pe lângă tribunal sau la parchetul de pe lângă tribunalul specializat", şi de la 8 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la "12 ani vechime efectivă în funcţia de judecător sau procuror, din care 2 ani vechime efectivă în funcţia de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
Condiţiile minime de vechime se modifică, tot în creştere, şi pentru numirea în funcţii de conducere: pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de judecătorie, prim-procuror al parchetului de pe lângă judecătorie şi adjunct al acestuia, de la o vechime de 5 ani în funcţia de judecător sau procuror, la 6 ani, adăugându-se că pentru funcţia de preşedinte de secţie la judecătorie este necesară o vechime efectivă de 4 ani în funcţia de judecător sau procuror, pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum şi preşedinte de secţie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, adjunct al acestuia şi procuror şef secţie al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă tribunalul pentru minori şi familie, de la o vechime de 6 ani în funcţia de judecător sau procuror, la o vechime efectivă de 10 ani, iar pentru funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, preşedinte de secţie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel şi adjunct al acestuia, procuror şef secţie al parchetului de pe lângă curtea de apel, de la o vechime de 8 ani în funcţia de judecător sau procuror, la o vechime efectivă de 12 ani.
Propunerile comisiei urmează a fi discutate în plenul CSM.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Decizie de ultimă oră privind investiția W Titanic Resort SRL din Mamaia Nord!

15 Mar 2024 701

Iată „noul val“ al judecătorilor și procurorilor din România! Judecătoria Constanța, fruntașă la posturi libere pregătite pentru noii magistrați (DOCUMENTE)

14 Mar 2024 1312

Magistraţi eliberaţi din funcţie! Klaus Iohannis a semnat decretele

09 Jan 2024 755

Examen de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari! S-au înscris patru candidați

04 Jan 2024 825

Examen de capacitate al magistraților stagiari! Consiliul Superior al Magistraturii publică lista candidaților înscriși în prima zi lucrătoare din 2024

31 Dec 2023 800

Decrete semnate azi, de Klaus Iohannis. Vizați mai mulți magistrați

08 Dec 2023 791

Mai mullți magistrați ies la pensie. Președintele României a semnat decretele

07 Dec 2023 875

Mai mulți judecători au vrut să plece de la Constanța. Răspunsul CSM

25 Nov 2023 6575

Conducerea Judecătoriilor Constanța, Medgidia și Mangalia, în atenția CSM

14 Nov 2023 1202

Mai mulți magistrați ies din sistem prin pensionare! Președintele Iohannis a semnat decretele

09 Nov 2023 991

Iată judecătorii din Constanța admiși la concursul de promovare (DOCUMENT)

07 Oct 2023 1624

Trei magistrați părăsesc sistemul prin pensionare! Lista

12 Sep 2023 823

Știri justiție Constanța Președintele Iohannis a semnat decretul! Un procuror din Constanța iese la pensie

08 Sep 2023 1061

Știri justiție CSM – „Este dincolo de orice îndoială faptul că și magistraților trebuie să le fie recunoscut accesul neîngrădit la justiție“

29 Aug 2023 821

Trei magistrați ies la pensie! Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Iată cine sunt aceștia

08 Aug 2023 1118