Sechestru pe conturile a 40 de firme implicate în dosarul Carnea de pui

COMUNICAT


În completarea comunicatelor din 28 şi 29 octombrie 2013, privind cercetările efectuate în cauza complexă ce vizează activitatea infracțională a peste 100 societăți comerciale românești și străine, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

La solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile față de 16 inculpaţi: MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, MASRI MAHMOUD MOHAMED, BURLACU ANTONIO LAURENȚIU, LUNGU RĂZVAN ADRIAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, CORBU VASILE, RĂDULESCU GEORGIAN, DĂNILĂ FLORIN, ŞTEFAN SORIN CRISTIAN, EL MADHOUN SUHEIL RASHID SELIM AHMED, RAMI GHAZIRI, EL KHOURY ELIAS, EL KHOURY CHARBEL și SĂRĂCUȚU ADRIAN, NICOLAE ANGELA EUGENIA și NICOLAE DANIEL
Instanţa supremă a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile față de 12 inculpați: SORA CAMELIA, NEAGU GEORGETA, GHERBEZAN PETRA, ALI A. ALI, ATEF EL SAID ABD EL AZIZ EL KELEINI, DAHER ORLANDO EMIL, MOUHAMED KOULI, OMAR HAMID, CHRAIF ALI, MARDARE ANDREI VIOREL, ZAYED HUSSEIN și ȚIGĂNILĂ MIHAIL RĂZVAN.
Facem precizarea că, pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, în cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la percheziţiile domiciliare efectuate în cele 160 locaţii au fost ridicate bunuri bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare.
De asemenea, patru dintre inculpaţi, respectiv MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, RAMI GHAZIRI, ZAYED HUSSEIN sunt cercetaţi penal şi de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti pentru fapte de acelaşi gen săvârşite în perioada mai 2010 - august 2012 (iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi al deducerii ilegale a TVA).
În acest context, în calitate de administrator şi director general al SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmboviţa respectiv administrator al SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA Tărtăşeşti, jud. Dâmboviţa, GHAZIRI RAMI a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI şi SC AGROLI GRUP SRL).
În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia şi 14.159.605 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA) reprezentând TVA dedus ilegal. De asemenea, inculpatul GHAZIRI RAMI a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei în cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA şi 8.315.267 lei în cazul SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA) cu titlu de rambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi
În aceeaşi perioadă de timp, GHAZIRI RAMI a transferat (plasat) fondurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetăţeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăţi comerciale pe care le controlează în ţara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecţionate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiţii firmelor româneşti deţinute de acesta. Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparenţă de legalitate conferită de interpunerea unor operaţiuni justificate din punct de vedere economic şi comercial cum ar fi „rambursări împrumuturi”, plăţi aferente unor operaţiuni de comerţ exterior, etc.

Toţi cei patru inculpaţi (MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, ABDUL MOUNIM AL ZAID, RAMI GHAZIRI, ZAYED HUSSEIN) urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Prahova.

Precizăm că MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, RAMI GHAZIRI, AL ZAID ABDUL MOUNIM au fost arestaţi preventiv pe o perioadă de 29 de zile, în cursul zilei de 30 octombrie 2013, într-o altă cauză penală instrumentată de procurorii DNA (dosar complex evaziune fiscală și corupție). Față de ZAYED HUSSEIN, judecătorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.


În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra activelor SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dâmboviţa şi SC AVICOLA TĂRTĂŞEŞTI SA, asupra conturilor bancare şi părţilor sociale deţinute de inculpatul Ghaziri Rami la SC AGROLI GROUP SRL Crevedia, valoarea bunurilor sechestrate acoperind în totalitate prejudiciul cauzat.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 379

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1195

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 843

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 773

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 397

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5417

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 601

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 518

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 586

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 379

DNA angajează! Sunt vacante două posturi. Se cere, printre altele, rezistență la stres

09 Apr 2024 4693

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8591

Procurorul Chiriac Marian, delegat adjunct al Secției Judiciare Penale din DNA

05 Apr 2024 564

Executorul judecătoresc Catrinoiu Matei Cosmin, trimis în judecată de DNA!

02 Apr 2024 646

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 884