Stiripesurse.ro Sorin Roșca Stănescu - ”În această săptămână, funcția de premier va rămâne vacantă”

Sorin Roșca Stănescu aruncă bomba și spune că Victor Ponta își va da demisia din funcția de premier, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro. Fostul senator PNL anunță vremuri grele pentru PSD, care a rămas și fără președinte.
”Sunt toate indiciile ca, in aceasta saptamana, functia de premier va ramane vacanta. Probabil prin demisie. Dar faptul ca Victor Ponta pierde șefia Executivului, nu trebuie percepută ca o nenorocire. Nici pentru el insusi si nici pentru PSD. In definitiv, timp de patru ani, Guvernul a fost condus de stanga, iar Ponta a avut privilegiul de a fi premier. Si, in democratie, fie ea si labila, cum este democratia romaneasca, nimeni nu trebuie sa fie etern. Pur si simplu, ciclul PSD la guvernare s-a sfarsit. Sau se va sfarsi in curand. Singura drama este cea legata de exit-ul lui Ponta. Faptul ca s-a cramponat de scaune, asa cum s-a cramponat, ii anuleaza orice sansa de a se reinventa politic. Si de a juca, in viitor, din nou, un rol de prima mana. Prin aceasta cramponare creeaza dificultati atat de mari partidului, incat, acum, devine obligatorie o schimbare profunda a intregii filosofii de management.
O factura, deci, va fi platita, asa cum este si drept, de catre Victor Ponta insusi. Este raportul sau cu propria biografie si cu propriul destin politic. Dar poate nu este tarziu sa se intoarca la cabinetul Sova. Partidul trece printr-o criza din care am certitudinea ca va iesi in castig. Pentru ca a fost silit sa invete o lectie. Care este lectia?
Ce a facut Victor Ponta pentru a conduce cu mana de fier Partidul Social Democrat, pentru a ramane in fruntea Guvernului timp de patru ani si pentru a ceea populatiei iluzia ca multe dintre nedreptatile guvernarilor Boc si Ungureanu s-au indreptat? A utilizat, in primul si in primul rand, intr-o maniera mai buna decat in trecut, instrumentul propagandei. PR-ul lui Victor Ponta, instrumentat in diverse forme, a functionat atat de bine incat, nu imi este deloc teama sa afirm ca masina sa de propaganda a fost cea mai buna din istoria recenta a Romaniei. In felul acesta, nu numai el, ci si PSD au avut de castigat. Pierderea alegerilor prezidentiale nu se datoreaza masinariei de propaganda. Este consecinta altor procese din societatea romaneasca. Din aceasta perspectiva, a PR-ului, PSD, nu numai ca nu a avut nimic de pierdut, dar a acumulat si o experienta valoroasa.
Al doilea instrument utilizat de Ponta pentru a rezista, pentru a conduce ferm, pentru a-si elimina rivalii, a daunat insa mult Partidului Social Democrat. Victor Ponta, ca om politic, a fost un conducator rapace. Extrem de egoist. Suspicios. Cu un comportament, nu democratic, ci plasat la polul opus. Adica dictatorial. In esenta, frustrat in permanenta de existenta unor rivali, el a incercat si a reusit sa-i execute pe multi dintre politicienii cat de cat importanti ai partidului. Nu a admis, altfel, in PSD decat pe o singura voce. Care a fost vocea lui. Cu cateva exceptii notabile, de altfel, el s-a inconjurat de oameni slabi. De yesmani. Consecinta a fost absenta unui dialog real in partid si atenuarea grava a dinamismului, indispensabil unei formatiuni de tipul PSD, care, intre timp, in mod inevitabil, si-a schimbat, intr-o masura semnificativa, calitatea bazinului electoral.
Afirmam zilele trecute ca PSD dupa Victor Ponta, cu exceptia unei crize majore, care ar putea conduce la ruperea partidului, va ramane, in continuare, o formatiune extrem de importanta in politica romaneasca, plasandu-se fie pe locul I, fie pe locul II. In functie de ciclicitatea electorala.
Dar pentru ca acest lucru sa se intample, PSD trebuie sa-si invete lectia si sa-si plateasca factura. Factura pe termen foarte scurt este ca, asa cum partidul a mai fost avertizat de cateva ori, chiar de autorul acestei analize, din simplul motiv ca a jucat cartea UNPR, pentru a-si pune in dificultate partenerii din USL si, in final, pentru a elimina PNL si a-l scoate din cursa pe Crin Antonescu, acum tot pe mana UNPR, fie va pierde majoritatea parlamentara, fie va pierde functia de prim-ministru. Cum doreste. Dar va trebui sa decida. Sa nu-si imagineze cineva din PSD ca va decide Klaus Iohannis in locul partidului. Nici vorba. Klaus Iohannis va proceda strict in litera si in spiritul Constitutiei si daca o majoritate parlamentara, oricare ar fie ea, ii va solicita desemnarea unui premier, acel premier va fi desemnat. Fie el Oprea, fie el altcineva. Dar mai degraba va fi Oprea. Toate planetele, cum-necum, s-au aliniat in favoarea sa. Ceea ce inseamna ca si raspunderea va fi a PSD, daca decide astfel.
Va fi pentru PSD un an dificil. In care va trebui sa-si desemneze, din mers, candidatii pentru alegerile locale si apoi parlamentare si, tot din mers, va trebuie sa se restructureze profund. Sa valorifice lectia pe care a invatat-o si sa faca in asa fel, in viitor, incat sa nu mai fie posibil ca un conducator sa faca vid in jurul sau si sa hotarasca, mereu si mereu, in numele tuturor.
Probabil ca cel mai important lucru pentru PSD, dincolo de optiunea de a intra in opozitie sau de a ramane la guvernare, intelegandu-se cu Gabriel Oprea, va fi sa convoace, cat se poate de repede, un congres. La fel de absurd, ca Victor Ponta sa fie seful Rovanei Plumb in Guvern si subordonatul acesteia in partid, este si interimatul, de vreme ce, in fapt, Victor Ponta nu s-a autosuspendat, pentru ca nici nu putea, ci, pur si simplu, a demisionat de la presedintia PSD. Iar aceste carti nu le va face doar Liviu Dragnea in echipa cu Valeriu Zgonea sau doar Rovana Plumb cu cine mai este dansa in echipa. Jocul se desfasoara pe tot terenul. Si asa este si bine.”, e de părere SRS.

Integral pe STIRIPESURSE.RO.

Sursa: STIRIPESURSE.RO

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vila lui Dinu Patriciu, devastată de uraganul Irma

07 Sep 2017 4385

Băsescu se alege cu un nou dosar penal

12 May 2016 2244

Roşca Stănescu ”În închisoare am predat istoria civilizaţiei”

25 Jun 2015 1541

Zeul Hermes, în vizită la penitenciar A scris ”trei lucrări științifice” și a obținut eliberarea condiționată”

22 Jun 2015 2273

Un nou termen în procesul intentat de Traian Băsescu lui Sorin Roşca Stănescu

14 Jan 2015 1518

Sorin Roşca Stănescu "Am solicitat ca procesul să se judece, să se constate că sunt nevinovat"

07 Oct 2014 1818

Sorin Roşca Stănescu către Victor Ponta Cine zice, ăla e!

22 Sep 2014 1867

Sorin Roşca Stănescu vrea să schimbe legea audiovizualului

14 Sep 2014 1951

A murit Dinu Patriciu Sorin Roşca Stănescu a plâns în direct la Realitatea Tv

19 Aug 2014 2354

PNL respectă sentinţa în cazul lui Dan Voiculescu

09 Aug 2014 2022

Stiripesurse De ce nu o "execută" Ponta pe Laura Georgescu?

13 Jul 2014 2327