Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, cercetat de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de următorii inculpați: 

FUIA STELIAN, director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
STATE ALEXANDRINA și STATE DANIEL, soră, respectiv cumnat ai primului menționat, asociați la SC PROCERA AGROCHEMICALS, PARASCHIVOIU DRAGOȘ ALIN și OPRIȘAN CONSTANTIN, executor judecătoresc,
în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se menționează că există probe care susțin următoarea stare de fapt: 

Inculpatul Fuia Stelian, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (funcție pe care a deținut-o în perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008), cu știință, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitație organizată de inculpatul Oprișan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei și la îndestularea în acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care State Alexandrina, sora lui Fuia Stelian era asociată.
Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva stațiunii de cercetare pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de SC PROCERA AGROCHEMICALS s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui STATE ALEXANDRINA și STATE DANIEL (soră și cumnat ai lui Fuia Stelian), asociați la SC PROCERA AGROCHEMICALS, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modul de acțiune descris.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și inculpatul Paraschivoiu Dragoș Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoș Alin în contul executorului judecătoresc Oprișan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori.
Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea.
Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piață actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat.

Inculpaților Fuia Stelian, State Alexandrina, State Daniel, Paraschivoiu Dragoș Alin și Oprișan Constantin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.


Sursa foto: wall-street.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, eliberat condiţionat de Tribunalul Constanţa

19 Feb 2018 1963

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, cere să fie eliberat condiţionat

11 Feb 2018 1934

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

29 Jun 2016 2547

Fostul ministru PDL al Agriculturii, condamnat la patru ani de închisoare

07 Oct 2015 1685

Fuia Stelian, fostul ministrul al Agriculturii, cercetat de DNA

29 May 2014 1877