SUA sprijină România în crearea unei forțe multinaționale la Marea Neagră

Statele Unite ale Americii sprijină inițiativa României de a bune bazele unei forțe multinaționale la Marea Neagră și vor colabora în cadrul NATO la intensificarea prezenței militare, a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă emis după al cincilea dialog anual din cadrul Parteneriatului Strategic. De asemenea, cele două guverne s-au angajat să intensifice eforturile de comunicare strategică, combatere a terorismului și cooperare în domeniul securității cibernetice.

"Statele Unite și România au subliniat importanța unor eforturi susținute în promovarea democrației, statului de drept, a guvernării democratice și societăților sustenabile. Simplul fapt că România apără aceste valori cu hotărâre și face progrese în reforma unor domenii precum aplicarea legii, responsabilizarea guvernării și lupta împotriva corupției este un exemplu remarcabil. Așteptăm să cooperăm și pe viitor în promovarea eforturilor comune în domeniul dezvoltării și asistenței tehnice pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest și alte zone," se arată în comunicatul de presă.

Cooperarea solidă în domeniul securității este o componentă esențială a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, se arată în documentul Departamentului de Stat. "Cei doi parteneri vor construi în continuare pe succesul din trecut și vor accentua cooperarea și în domeniul energetic, pentru a-l transparentiza, pentru a-l face mai predictibil, mai divers, mai integrat și mai competitiv pe piața regională. Vom prioritiza schimburile în politicile publice și expertiză în domeniul cercetării. Acordăm deosebită atenție realizării conectării prin rețele de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, dar și între România și Republica Moldova. De asemenea, considerăm importantă accelerarea exploatării rezervelor off-shore din Marea Neagră", se mai arată în comunicat.

Departamentul de Stat a mai transmis că Statele Unite "sunt angajate în implementarea deplină a măsurilor de consolidare a securității în conformitate cu legislația privind Programul Visa Waiver și în a acționa pentru a primi România în acest program".

Cele două delegații au mai discutat și aspecte legate de programe educaționale, investiții, cooperare în domeniul cercetării și inovației.

Cel de-al cincilea dialog anual din cadrul parteneriatul strategic a fost găzduit de Departamentul de Stat. Al șaselea dialog anual va avea loc în 2017 la București.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 428

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 651

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 771

MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

17 Apr 2024 263

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 237

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 436

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 504

Evocare a trecutului Fotografia remarcabilă a Pieței Griviței din Constanța, orașul în anul 1946

15 Apr 2024 738

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1211

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 623

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 404

A început eclipsa totală de soare. Imagini cu fenomenul (FOTO)

08 Apr 2024 769

Eclipsă totală de soare! De unde poate fi văzută! Anunțul NASA

08 Apr 2024 1076

Guvernul RomânieiPrim-ministrul Marcel Ciolacu

03 Apr 2024 368

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 574