Swiss Capital, lider în topul caselor de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti Intermediază o parte a acţiunilor Administraţiei Naţionale a Porturilor Maritime Constanţa


Swiss Capital redevine lider autoritar în topul caselor de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce, anul trecut, a trebui să-şi împartă gloria cu alţi intermediari ai marilor oferte publice ale statului, scrie în ediţia de azi, economica.net. Firma este condusă de unul dintre cei mai influenţi brokeri români, Bogdan Juravle.
Swiss Capital a intermediat tranzacţii de 2,17 miliarde de lei în primele patru luni ale acestui an, redevenind lider de piaţă detaşat la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). Cota de piaţă a firmei este de peste 32,4% din totalul pieţei de la Bucureşti, în creştere de la 28% în 2012 (tranzacţii de 4,37 miliarde de  lei) şi de la 17,2% în 2013 (4,66 miliarde de lei), mai scrie economica.net.
Ofertele publice ale pachetelor de acţiuni vândute de stat la Romgaz şi Nuclearelectrica anul trecut au obligat liderul să împartă podiumul cu Raiffeisen Capital & Investment, Banca Comercială Română şi firma cehă Wood & Company, fiecare cu cote de piaţă de 16,9%, 15,8% şi 12,5%, în 2013.
Swiss Capital deţine o capacitate puternică de plasament la nivel internaţional, având un portofoliu diversificat de clienţi activi, incluzând peste 100 de fonduri străine de investiţii din Europa şi SUA.
Swiss Capital este intermediarul multora dintre tranzacţiile cu acţiuni ale Fondului Proprietatea şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF). În 2012 şi 2013, firma a fost unul dintre principalii jucători care au intermediat preluarea controlului asupra SIF Muntenia.
În acest an, firma de brokeraj este parte a sindicatelor de intermediere pentru ofertele publice de vânzare a acţiunilor TAROM, ale Complexului Energetic Oltenia, ale Electrica şi ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.
Anul trecut, în februarie, potrivit ediţiei on line a publicaţiei ziarul financiar zf.ro, Ministerul Transporturilor a primit o singură ofertă, de la casa de brokeraj Swiss Capital, pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime, iar de cotarea la bursă a aeroporturilor din Timişoara şi Constanţa nu a fost interesat niciun broker.
Oferta de vânzare a 5% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime ar fi de circa 17 mil. lei, având în vedere valoarea la care compania era evaluată în portofoliul Fondului Proprietatea.
Ministerul a aşteptat, la vremea respectivă, oferte din partea brokerilor interesaţi să intermedieze ofertele la Aeroportul Traian Vuia (Timişoara), Aeroportul Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi Administraţia Porturilor Maritime (Constanţa).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.