Tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca primăriile să își pună de acord contractele de salubrizare cu legislația în domeniu, informează Agerpres.ro. 
  

"Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînțeles, vom da o perioadă de grație. Noi ne dorim ca tarife diferențiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de grație, ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înțeleagă și să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea", a spus ministrul.

 
Grațiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deșeurilor și tarifarea, după aprobarea noilor norme.
 

"Sunt mai multe metode, dar noi dorim să implementăm sistemul mai mult apropiat, ca să spunem așa, țărilor europene, în sensul că salubristul respectiv, care avea și obligație de altfel, conform legii, din 2013, să poată să se doteze cu GPS-uri pe mașină, cu cântar ca atare, astfel încât, printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală, să poată să facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, direct de la producătorul de deșeu, pe categorie de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, astfel încât să poți să fii taxat numai pe partea umedă pe care tu o produci. Și cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii și predă direct ambalajul respectiv și își ia banii sau la supermarket ș.a.m.d.", a spus ministrul Mediului.

 
Ministrul a subliniat faptul că acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunitățile locale, dacă se va aplica colectarea selectivă a deșeurilor.
 

"Important este ca toată lumea să înțeleagă și să priceapă că ne este foarte ușor și că la ora actuală există bani care sunt nefolosiți, care există la producătorii de ambalaje sau la organizațiile de transfer, care au posibilitate ca banii aceștia, dacă noi colectăm selectiv, în funcție de fiecare administrație teritorială care va face această colectare selectivă și care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, să li se returneze suma respectivă, deci la primăria respectivă, și primăria să decidă, prin votul consiliilor locale, unde direcționează banii, dar ei cu precădere vor fi pe domeniul mediu", a declarat Gavrilescu.

 
Întrebat ce se va întâmpla cu operatorii de salubritate care nu vor aplica metodele de colectare selectivă a deșeurilor, ministrul Mediului a spus că aceștia și-ar putea pierde contractele sau chiar licențele.
 

"Au o lege. Au cumva vreo problemă cu legea? Dacă au o problemă cu legea, pleacă acasă. Nu suntem obligați să încheiem contracte de salubrizare cu operatorii de salubrizare care nu respectă legea. Există lege, încă am fost suficient de indulgenți atâta timp cât i-am lăsat să atingă 2017, că, dacă ne uităm în urmă, era o problemă. Nu cred că își vor permite, pentru că inclusiv ei au de câștigat din lucrul acesta, dar acum cu precădere sunt singurii care cam câștigă din lucrul acesta. Avem o Gardă de Mediu și umblăm la sancțiuni. Dumneavoastră credeți că nu o să se sature? În plus de asta, mai au și licențe. Credeți că licența nu li se poate ridica? Dacă vrem să facem ordine, o facem", a afirmat Gavrilescu.

 
Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Gratiela Gavrilescu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu și Ștefan Băișanu, funcții în Partidul Forța Națională

16 Nov 2019 2666

Mii de persoane vor putea să își cumpere anul acesta o mașină nouă prin programul Rabla. Ce a declarat ministrul Mediului

29 Mar 2019 1447

Când va fi demarat „Programul "Rabla 2019" și ce fonduri vor fi alocate în cadrul programului i

18 Mar 2019 1936

Ministerul Mediului lansează astăzi Programul "Rabla pentru electrocasnice"

18 Dec 2018 2090

MApN Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național

05 Dec 2018 1330

Problemele de poluare cu care se confruntă municipiul Constanţa, obiectul unei interpelări adresate ministrului Mediului

05 Dec 2018 2619

Guvernele PSD au rulat șase vicepremieri și peste 60 de miniștri Constănțenii care au ocupat portofolii în cabinetele Grindeanu și Tudose

26 Nov 2018 2517

Acces extins la nivelul societăţii pentru vehiculele ecologice, solicitat de România

09 Oct 2018 1290

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu despre taxa auto. Până la finele anului va fi o variantă finală a taxei auto

31 Jul 2018 1575

Victor Ponta, fost preşedinte al Partidului Social Democrat, a scăpat de amenda primită la Constanţa

16 Feb 2018 2933

Sondaj de opinie Credeţi că este momentul ca în România să fie introdusă o nouă taxă auto?

18 Dec 2017 5495

O nouă taxă auto! Mai sunt doar câteva zile! Ce se întâmplă cu RAR de la 1 ianuarie 2018

15 Dec 2017 28555

Grațiela Gavrilescu, propusă pentru vice prim-ministru și Ministru al Mediului (fişă biografică)

28 Jun 2017 2683

Programele Rabla clasic și Rabla PLUS au fost aprobate. Tichetele pot ajunge şi la 10.000 de euro

25 Apr 2017 5268

Anunţ important privind programele „Rabla” și „Rabla Plus”

10 Apr 2017 1867