Evz.ro Thompson - „SUA sprijină lupta anticorupție“

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a afirmat că americanii au susținut întărirea statului de drept în România.

În ultimii ani, România si-a întarit instituțiile de aplicare a legii, a afirmat Dean Thompson, Însarcinatul cu Afaceri al SUA la București, în emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV.

„Faptul că România anchetează astfel de cazuri transmite un mesaj, arată că se poate schimba ceva, că anumite activități nu mai sunt acceptabile și că oamenii trebuie să respecte legea, trebuie să respecte procedurile și, cel mai important, trebuie să respecte instituțiile, care există pentru a-i proteja”, a spus Thompson.

Întrebat în legatura cu sprijinul SUA în lupta anticorupție, oficialul american a raspuns ca fiecare ambasada a lucrat la inițiative adecvate pentru întarirea statului de drept.

„Credem că e foarte important ca autoritățile să recupereze ce s-a furat de la stat. Colaboram cu autorita- țile pentru ca acestea sa poate recupera pentru stat tot ce a fost furat. (...) De-a lungul anilor, le-am oferit diverse forme de pregatire pentru procurori. Am sponsorizat oameni sa mearga în America, sa colaboreze cu parteneri, sa înve- țe tehnici noi, lucruri de genul acesta”, a spus Thompson.

Întrebat în legatura cu Scutul de la Deveselu, privit de Rusia drept un motiv de îngrijorare, Thompson a răspuns că sistemul e conceput pentru amenințări din afara regiunii euro-atlantice. „Sistemul de la Deveselu a fost proiectat de mult, facând parte dintr- o abordare mai vasta a politicii europene de aparare anti- racheta. Strategia a început cu Turcia, cu baze marine, apoi a continuat în România, iar de aici, în Polonia. Tot acest proces face parte dintrun program plănuit demult, program care continuă și nu vedem de ce l-am modifica”, a adaugat Thompson. De asemenea, el a adaugat ca în 2015, România va vedea mai mult sprijin atât în ceea ce priveste numarul de soldați pe uscat, cât si numarul de nave militare și de avioane militare.

„Rusia să respecte acordul de la Minsk”

În legatura cu situația din Ucraina, Thompson a mai precizat ca scopul principal este acela de a convinge Rusia si separatistii din Ucraina sa respecte acordul din septembrie de la Minsk și sa consolideze încetarea focului. „Dacă nu vor face asta, evident că vom găsi metode pentru a le arăta consecințele. (...) E timpul sa fim siguri ca suntem pe aceeasi lungime de unda si ca suntem uniți în efortul nostru de a ajuta Ucraina si de a arata Rusiei ca acțiunile sale nu sunt lipsite de consecințe”, a mai spus el.

Însărcinatul cu afaceri al SUA a mai spus că Ambasada SUA are relații excelente cu autoritățile române, indiferent dacă vorbim despre Guvern, Președinție sau Parlament. În plus, Thompson a adaugat ca SUA va colabora cu orice guvern.

De ce nu și-au trimis SUA ambasador

În ceea ce privește faptul că România nu are nici până acum un ambasador, Dean Thompson a afirmat că aceasta este o problemă a SUA, care se regăsește în multe alte state. „Cred că oamenii care urmăresc știrile din SUA știu că avem mari întârzieri de mai mult timp, pentru un număr mare de țări. Până de curând, aproape un sfert din ambasadele noastre nu aveau ambasadori. E o problemă continuă. Departamentul de Stat se ocupă de asta”, a spus Thompson. Cu toate acestea, însărcinatul cu afaceri al SUA a afirmat că, totuși, de când a plecat ultimul ambasador, „am reușit să continuăm cu succes parteneriatul nostru strategic”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.