DNA Trimitere în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și luare de mită

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a inculpaţilor:
 
CHEŞCĂ DANIEL VALENTIN şi BLAGA (fostă BREAZ) CRISTINA,  responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli din judeţele Braşov şi Sibiu, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată;
 
sub control judiciar, a inculpaţilor
 
PRODAN VALENTIN RADU, POPESCU LIVIU IONUȚ şi ENE MARIUS președinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
 
AGACHI PETRU, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată;
 
şi în stare de libertate, a inculpaţilor
 
S.C. GRAND CONSTRUCT UTILAJE S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată;
 
DĂIAN NICOLAE, președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două şcoli din judeţul Sibiu, la data faptei, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, ambele în formă continuată.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), Guvernul României prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov.

În conformitate cu cerințele proiectului implementat de minister prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.
În data de 17 martie 2011, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, comisia de licitație din care au făcut parte inculpatul Prodan Valentin Radu, în calitate de preşedinte şi inculpaţii Popescu Liviu Ionuț şi Ene Marius, în calitate de membri, au atribuit lucrările respective unei asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.
Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.
În acest context, în perioada octombrie 2011 - iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.
Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 33.784  lei, pentru motivul mai sus menționat.
În luna decembrie a anului 2012, inculpatul Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., l-a determinat pe inculpatul Dăian Nicolae,  în calitate de președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli de pe raza judeţului Sibiu, să redacteze şi să semneze câte un proces verbal fără a face mențiuni privind existenţa unor lucrări rămase neexecutate. Ulterior, inculpatul Dăian Nicolae i-a determinat pe membrii comisiilor de recepţie să semneze cele două procese verbale de recepţie, în forma impusă de acesta.
Aceste înscrisuri au fost depuse la Ministerului Educației Cercetării  Tineretului și Sportului – U.M.P.M.R.S.U., ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu acestei instituții, constând în eliberarea către S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L. a scrisorii de garanție în valoare de 150.365,15 lei și a plăţii sumei de 135.906,10 lei, reprezentând ultima tranșă de plată.
În acest fel, s-a obținut pentru S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., un folos necuvenit  în cuantum de 286.271,25 lei, sumă de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontată.
Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – U.M.P.M.R.S.U. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 286.271,25 lei.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor  imobile ce aparțin inculpaţilor Cheșcă Daniel Valentin şi Blaga (fostă Breaz) Cristina, asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Agachi Petru şi cu privire la bunurile imobile aparținând inculpatului S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 372

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 649

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 570

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 595

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 671

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1267

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 784

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 704

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1383

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 905

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 832

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 419

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5472

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 613

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 533