UDMR consideră că nu mai e posibilă modificarea legislației electorale acum!

 
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut luni, la "Ora prim-ministrului" de la Camera Deputaților, că nu mai este posibilă modificarea legislației electorale, adăugând că trebuie să se meargă în campania de la locale pe baza legii votate și nu altfel.
 

"Dacă ceva dăunează grav democrației este și lipsa de predictibilitate. Cine ne va crede oameni serioși dacă vede că în funcție de interesul politic al unuia sau altuia noi schimbăm legislația electorală cu mai puțin de patru luni înainte de campania electorală. Schimbăm sistemul, schimbăm modalitatea, schimbăm regulile jocului. Anul trecut, cu majoritate zdrobitoare de 89% a fost votată legea privind alegerile locale 115/2015. Sunt de acord cu premierul Cioloș când spunem că Guvernul nici prin OUG, nici prin angajarea răspunderii nu dorește și nu poate interveni în acest moment în modificarea sistemului electoral. Trebuie să ne împăcăm cu toții că, dacă anul trecut, în mai, am votat această lege, trebuie să mergem în campanie electorală pe baza legii votate și nu altfel și când e vorba de alegerile locale, și când e vorba de alegerile parlamentare cu votul prin corespondență cu tot", a afirmat Kelemen.

 
Liderul UDMR a adăugat că Uniunea a avut o poziție consecventă în această chestiune și nu mai este posibilă modificarea legislației electorale.
 

"Nu mai este posibilă modificarea legislației electorale dacă suntem oameni serioși, oameni corecți, dacă suntem oameni onești și responsabili. Avem și câteva argumente în sprijinul acestei afirmații. În primul rând, chestiunea democrației, cum este mai democratic - dacă primarul este ales după un singur tur de scrutin sau dacă este ales după al doilea tur de scrutin? Are vreo legătură cu democrația? Nu are nicio legătură directă. Este 100% democratic și dacă avem un singur tur de scrutin și dacă avem două tururi de scrutin. (...) Ar fi la fel de democratic dacă primarul ar fi ales de către consiliul local, sunt state unde primarul așa este ales", a arătat el.

 
În opinia sa, în primul tur de scrutin alegătorii se duc la vot pentru a alege un candidat, un program, ''în turul doi, după niște înțelegeri mai puțin transparente, de foarte multe ori oamenii se duc și votează împotriva cuiva".
 
"Cât de moral este să schimbi regulile jocului în timpul jocului? Cât de moral este să nu ții cont de decizia CCR de data aceasta decizia 51/ 2012?", se întreabă liderul UDMR.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor ÎCCJ vrea să întoarcă roata istoriei şi să pună sub semnul întrebării dreptul la proprietate

11 Jan 2024 1542

Kelemen Hunor o vede pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, drept candidat la alegerile prezidenţiale

30 Sep 2023 784

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor Liderii coaliţiei de guvernare au decis împreună să continue în această formulă cu Nicolae Ciucă premier (VIDEO)

26 May 2023 1098

Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării, a depus jurământul de învestitură în funcţie - VIDEO

31 Oct 2022 1276

Kelemen Hunor declarații despre prețul carburanților. Ce spune vicepremierul

14 Jun 2022 1509

Kelemen Hunor despre taxa de solidaritate - „Are puţine şanse să fie introdusă“

14 Jun 2022 1079

MAE, decizie de a-l contacta pe ambasadorul Ungariei la București, după o declarație a președintelui Novak

21 May 2022 1490

Noii miniștri ai Proiectelor Europene și Cercetării au depus jurământul la Cotroceni (VIDEO)

03 May 2022 1570

Proiectul legii offshore va fi depus mâine în Parlamentul României

14 Apr 2022 1367

Kelemen Hunor despre criza economică generată de războiul din Ucraina. "Trebuie să ne pregătim mental, cu toţii"

12 Apr 2022 1315

Ciolacu, despre Planul "Sprijin pentru România" "Mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor"

11 Apr 2022 1155

Kelemen Hunor „Trecem printr-o perioadă grea. Urmează o criză economică”

06 Apr 2022 1333

Membrii Guvernului condus de Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

25 Nov 2021 1457

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României

25 Nov 2021 1434

Miniştrii Cabinetului Ciucă, audiaţi în comisiile reunite ale Parlamentului. Cine a primit avize favorabile

24 Nov 2021 1455