Un al treilea afgan, arestat în legătură cu moartea celor doi militari români

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, astăzi, că un al treilea afgan ar fi fost arestat în legătură cu incidentul produs la sfârșitul săptămânii trecute în apropiere de Kandahar, soldat cu moartea a doi militari români.

"Se pare că există și un al treilea afgan care ar fi fost arestat în legătură cu incidentul respectiv. Din păcate, asemenea incidente au suficiente precedente în teatrul de operații Afganistan. I-au lovit năprasnic și pe aliați ai noștri și pe americani. Au fost luate o serie de măsuri speciale pentru prevenirea și combaterea lor. Sunt implementate proceduri dedicate acestui tip de risc, dar cu toate acestea, deși recent fenomenul se diminuase și chiar la un moment dat dispăruse, într-un teatru de operații precum Afganistanul, cu un asemenea grad ridicat de risc, ele nu pot fi, din păcate, excluse", a afirmat Motoc, după ce a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial, cu prilejul zilei de 9 mai.

 
Demnitarul a precizat că ancheta militară legată de acest incident e făcută de români, cu sprijin și informații de la aliați și de la autoritățile afgane.
 

"A fost un schimb de focuri într-o bază a poliției speciale afgane, în care ai noștri executau misiuni de pregătire cu ei. S-a deschis focul din partea a doi purtători de uniformă a forțelor de poliție afgană, probabil polițiști afgani. Ai noștri au ripostat imediat, i-au doborât pe agresori. Din păcate, trei dintre militarii noștri din forțele pentru operații speciale au fost atinși, au fost transportați imediat la spitalul de campanie din baza militară Kandahar. Doi dintre ei s-au prăpădit — sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu, sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu. Am fost extrem de afectat de această veste năprasnică cu atât mai mult cu cât îi vizitasem în urmă cu nu mai mult de șase zile în baza unde activau și i-am vizitat la începutul anului în unitatea de unde provin, la Buzău", a adăugat ministrul.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 495

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 456

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 701

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

11 Dec 2023 737

Videoconferință a conducerii MApN cu militarii aflați în misiuni externe

30 Nov 2023 737

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr la Bruxelles „Este important să rămânem focalizați pe Regiunea Mării Negre”

14 Nov 2023 804

MApN Reuniunea Consiliului de Afaceri Externe, la Bruxelles. Ce se va discuta

13 Nov 2023 724

MApN Inaugurarea Centrului European de Instruire F-16 din România

13 Nov 2023 702

MApN Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României

10 Nov 2023 755

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Contribuția Macedoniei de Nord cu trupe la Brigada Mulținațională Sud-Est demonstrează unitatea și solidaritatea aliată”

09 Nov 2023 753

MApN Semnarea Acordului-cadru între Guvernul României și Guvernul Turciei pentru cooperarea în domeniul militar

06 Oct 2023 923

Vizita ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în Turcia

05 Oct 2023 922

Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu Președintele Comitetului Militar NATO pentru a discuta despre securitatea în regiunea Mării Negre

03 Oct 2023 836

MApN Misiune umanitară executată de Forțele Aeriene Române

02 Oct 2023 785

Participarea ministrului apărării naționale la Forumul de Securitate de la Varșovia

02 Oct 2023 728