„Un atac contra lumii libere“. Liderii lumii condamna atacul sângeros din Franța

Președintele american Barack Obama a transmis condoleanțe poporului francez.
 
”În numele poporului american, condamn în termenii cei mai fermi ceea ce pare a fi un atac terorist oribil în Nisa, Franța, care a ucis și a rănit zeci de civili nevinovați. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile și cei dragi ai celor uciși și dorim o recuperare completă pentru răniți. Am cerut echipei mele să fie în contact cu oficialii francezi și ne-am oferit orice fel asistență de care ar putea fi nevoie pentru a investiga acest atac, care să aducă pe cei responsabili în fața justiției. Noi suntem solidari și parteneri cu Franța, cel mai vechi aliat al nostru, și sperăm să își revină după acest atac. De Ziua Bastiliei, ne amintim de reziliența extraordinare și a valorile democratice care au făcut din Franța o sursă de inspirație pentru întreaga lume. Noi știm că acest caracter al Republicii Franceze va rezista mult timp după această pierdere devastatoare și tragică de vieți omenești”, a transmis Obama.

Cancelarul german Angela Merkel, prezentă la summitul ASEM de la Ulan Bator, a condamnat astăzi atentatul de la Nisa și a afirmat că Germania este alături de Franța în "lupta împotriva terorismului".
 
"Noi toți cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul sângeros de la Nisa. Cuvintele sunt insuficiente pentru a spune ce ne unește cu prietenii noștri francezi. Germania este alături de Franța în lupta împotriva terorismului, uniți împreună cu mulți, mulți alții. Sunt convinsă că, în pofida tuturor dificultăților, vom câștiga această luptă", a declarat Merkel, în marja summitului Europa-Asia din Mongolia, citată de Reuters și AFP.
 
La rândul său, Robert Fico, premierul Slovaciei, care deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că la reuniunea ASEM vor avea loc discuții în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Nisa.

Noul ministru britanic de externe, Boris Johnson, s-a declarat șocat și întristat de atacul comis joi noapte de un franco-tunisian la Nisa, și a deplâns pierderea teribilă de vieți.

"Sunt șocat și întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa și de pierderea teribilă de vieți omenești", a scris Boris Johnson într-o postare pe Twitter.

Președintele francez, Francois Hollande, a denunțat "un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat", calificându-l drept "monstruos".
"Întreaga Franță se află sub amenințarea terorismului islamist", a afirmat el într-o alocuțiune televizată.


Premierul Manuel Valls a postat pe Twitter:"Orașul Nisa lovit de terorism de în ziua sărbătorii noastre națională. Durere imensă, țara este în doliu. Francezii vor face față".

Într-o declarație comună, cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au "condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar și laș" la Nisa.
 
Secretarul de stat american John Kerry, care asistase la parada militară de 14 iulie la Paris mai devreme în cursul zilei, a denunțat un "atac înspăimântător împotriva unor persoane nevinovate în cursul zilei care celebrează libertatea, egalitatea și fraternitatea".
Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe contul sau de Twitter: "Canadienii sunt bulversați".
 
Președintele brazilian interimar Michel Temer a condamnat "această acțiune abjectă și scandaloasă" comisă "împotriva unor oameni inocenți care celebrau cele mai înalte valori universale, libertatea popoarelor, egalitatea între cetățeni și fraternitatea".

Președintele mexican Enrique Pena Nieto a exprimat "solidaritatea" țării sale, în timp ce omologul său columbian Juan Manuel Santos a spus că respinge "orice formă de violență".

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a postat pe contul său de Twitter: "Oroarea a lovit din nou Franța la 14 iulie. Gânduri emoționate și revoltate pentru victimele de la Nisa".

Printre cei care au condamnat atacul de la Nisa se numără și președintele senegalez Macky Sall și primarul New-York-ului, Bill Blaso.
Ministrul britanic Theresa May a declarat că este şocată si îngrijorată, iar ministul belgian al Afacerilor Externe Didier Reynders şi-a exprimat solidaritatea faţă de persoanele ucise aseară în atentat.

„Barbaria a ucis şi rănit din nou oameni inocenţi. Toate gândurile mele sunt la victime şi la apropiaţii lor“, a reacţionat acesta pe Twitter.

La rândul său, preşedintele german, Joachim Gauck, a condamnat „atacul contra unităţii lumii libere“, iar cacelarul Germaniei , Angela Merkel, a subliniat că „Germania rămâne alături de Franţa  în lupta contra terorismului“.

“Este un paradox tragic că ţinta acestor atacuri sunt oamenii care sărbătoresc libertatea, egalitatea şi fraternitatea. Suntem uniţi cu Franţa şi cu guvernul lor. Noi condamnăm această tragedie şi vom continua să luptăm contra violenţei extremist şi impotriva urei“, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în timpul ceremoniei de deschidere a unui Summit care reunea  30 de ţări europene şi 21 de țări din Asia.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 430

Atenționare de călătorie pentru Franța! Ce trebuie să știe românii care merg acolo

14 Oct 2023 911

Atentat în Franța la Lyon. Explozia unui colet-capcană s-a soldat cu 13 răniţi. Cine este principalul suspect

25 May 2019 2218

Atenționare de călătorie în Franța. Ridicarea nivelului de alertă a planului „Vigipirate” la nivelul maxim – „Urgență atentat”

13 Dec 2018 1347

Franța. Mai multe persoane bănuite de terorism, arestate de polițiști. Plănuiau un atentat la Nisa

07 Nov 2017 2115

S-au deschis urnele Alegeri prezidențiale în Franța

23 Apr 2017 2417

Poliţiştii au dejucat un atentat în Franţa. Suspecţii reţinuţi aveau 3 kg de explozibil

18 Apr 2017 3351

Un an de la atentatele de la Paris Cele mai sângeroase atacuri teroriste din istorie

12 Nov 2016 1958

Au fost omagiate victimele atacului terorist comis de ziua naţională a Franţei

15 Oct 2016 2019

Încă un atentat dejucat în Franța. Un minor a fost reținut

11 Sep 2016 5188

Preotul măcelărit de doi jihadiști în Franța a fost înmormântat astăzi. La catedrala din Rouen au avut loc funeraliile

02 Aug 2016 1651

MAE Semnalări privind dispariţia unor cetăţeni români în urma atacului de la Nisa

19 Jul 2016 1879

Înainte de EURO 2016, Franţa a dejucat un atentat

18 Jul 2016 2160

Atentatul din Nisa Doi români sunt încă dispăruţi

18 Jul 2016 2122

Ei sunt românii dați dispăruți în urma atacului care a înspăimântat o lume întreagă

17 Jul 2016 3064