Un mare dictator sovietic a decedat pe 5 martie



După moartea lui Vladimir Ilici Lenin (21 ianuarie 1924), Stalin a preluat controlul asupra politicii sovietice. El a reușit să-i înlăture pe cei care îi amenințau puterea prin execuții secrete, procese de epurare, dar și persecuții pe scară largă.

Născut pe 18 decembrie 1878, Stalin a început să aplice o serie de măsuri politice represive pentru a controla disidența internă, devenin, în acest fel, din ce in ce mai paranoic. Sub conducerea lui Stalin, Uniunea Sovietica a fost transformata dintr-o națiune agricolă într-o superputere mondială, dar cu un preț mare pentru propriul popor.
Conducătorul devenise centrul cultului și adorației colective.

Istoricii sunt de părere că foametea, mortalitatea din lagărele de muncă și din închisori, la fel ca și terorismul de stat (deportările și epurările politice) au facut milioane de victime, iar Stalin și aliații lui au fost responsabili direct sau indirect.
 
Sursa foto: wikiwand.com
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin. Ce evenimente au mai avut loc în istorie într-o zi de 5 martie

05 Mar 2023 956

#citeșteDobrogea Influența Uniunii Sovietice asupra lucrărilor Canalului Dunăre - Marea Neagră

08 Jun 2022 2405

#MemorialulPoartaAlbă Raport final. Partidul Comunist Român. Plenara din iunie-iulie 1957 (VIDEO)

06 May 2022 4892

#DobrogeaDigitală – „Cronică dobrogeană”, de Simion Tavitian Recordurile de construcție ale Canalului Dunăre-Marea Neagră, al treilea canal navigabil din lume

27 May 2020 5296

Procurorii Anticorupţie „modifică“ citatul lui Stalin? Nu mai contează cu cine votezi şi nici cine numără voturile

16 Sep 2015 2758