Valentin Nedelcu şi Adriana Dascălu trimişi în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției  au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NEDELCU VALENTIN, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni concurente de trafic de influență,

DASCĂLU ADRIANA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna martie 2011, inculpații  Nedelcu Valentin și Dascălu Adriana, de comun acord, au abordat doi denunțători, oferindu-se să îi ajute să obțină punerea în libertate a unuia dintre ei și a cumnatului acestuia, uzând pentru atingerea acestui scop de relațiile pe care au afirmat că le au în rândul magistraților de la Curtea de Apel București. Pentru acest demers, cei doi inculpați au solicitat achitarea unei sume de bani.
Concret, Nedelcu Valentin a cerut 50.000 euro, iar Dascălu Adriana, 100.000 euro.
În schimbul acestor bani, inculpații Nedelcu Valentin și Dascălu Adriana urmau să-i capaciteze pe judecătorii învestiți cu judecarea unui dosar penal, în care doi dintre denunțători erau inculpați pentru infracțiuni contra vieții, astfel încât magistrații să admită recursurile formulate de aceștia, în legătură cu cercetarea lor în stare de libertate.
În data de 10.06.2011, după ce completul de judecată a admis recursurile promovate de către cei doi denunțători, inculpatul Nedelcu Valentin a primit cei 50.000 euro, pe care i-a împărțit cu Dascălu Adriana.
De la aceiași denunțători, în perioada mai-iunie 2012, inculpatul Nedelcu Valentin a pretins suma de 230.000 euro, din care a primit în mai multe tranșe, în același interval, 75.000 euro, promiţând că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea apelului și recursului declarate în dosarul mai sus-menționat.
De data aceasta, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorilor, în scopul de a-i determina să reducă cuantumul pedepselor aplicate celor doi denunțători.
În ciuda promisiunilor inculpatului și a remiterilor succesive de bani către acesta pentru membrii completului de apel, care conform spuselor acestuia urma să reducă pedepsele aplicate denunțătorilor de către Tribunalul București, Curtea de Apel București – Secția a II-a penală a respins ca nefondate apelurile declarate de cei doi denunțători, menținând pedepsele inițiale de 8 și respectiv 15 ani.
      

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

   Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.