UPDATE Vasile Blaga, plasat sub control judiciar. Ce spun procurorii DNA

Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a fost pus sub control judiciar după ce a fost audiat la DNA Ploiești. În acest context, el nu va avea voie să ia legătura cu anumite părți din dosarul în care este urmărit penal. 

Reamintim faptul că, liderul PNL a fost citat astăzi la DNA în calitate de suspect într-un dosar de trafic de influență. Potrivit unor surse din anchetă citate de România TV, se vorbește despre o șpagă de aproximativ 25 de milioane de lei, intermediată de Vasile Blaga și fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan zis Pinalty. Banii ar fi ajuns la PDL, susțin aceleași surse citate de România Tv.

Faptele de corupție ar fi fost comise în perioada 2009 - 2012. Gheorghe Ștefan este și el pus sub urmărire penală alături de Vasile Blaga în acest dosar. 

UPDATE

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare, pentru trafic de influență, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, citat de Agerpres.

Copreședintele PNL Vasile Blaga este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 — 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință.

În dosar, sunt urmăriți penal Gheorghe Ștefan, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, pentru trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și Horațiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență.

Procurorii susțin că, în 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare, a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere — secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan—, în sensul obținerii de bani pentru partid.

"Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică unor firme dispuse să 'cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ștefan și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană", precizează DNA.

Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică unor diverse societăți indicate.


"În perioada 2011 — 2012, Gheorghe Ștefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională, prin licitații trucate, cu firma suspectului Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", susțin procurorii.

Astfel, menționează DNA, în perioada 2011 — 2012, Gheorghe Ștefan i-a garantat persoanei numite prin influența sa că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

"În paralel, Ștefan i-a promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar, în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Vasile Blaga, în perioada 2011 — 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare", mai arată DNA.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PNL şi-a desemnat echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare. Lucian Bode – şef de campanie

20 Nov 2023 988

Primăria Poarta Albă organizează licitaţie publică în vederea vânzării unor terenuri intravilane în localitatea Poarta Albă

18 Sep 2023 915

Europarlamentarul Vasile Blaga a fost achitat definitiv (MINUTĂ)

27 Jun 2022 1217

Eurodeputatul Vasile Blaga a fost achitat

15 Nov 2021 1515

Ce decizie a luat Instanța Supremă în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare

11 Jun 2019 2157

Alegerile europarlamentare 2019 Iată lista celor 32 de aleși care ne vor reprezenta în Parlamentul European

27 May 2019 3212

PNL şi-a anunţat candidaţii pentru alegerile europarlamentare

15 Mar 2019 1951

Surse. Lista candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, validată de Biroul Politic Naţional al partidulu

14 Mar 2019 1805

Tensiuni printre liberali. Va fi sau nu Congres anul acesta? PNL Constanţa este în stand-by şi susţine actuala conducere a partidului!

20 Jul 2018 2214

Decizie la Tribunalul Bucureşti. Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență. Sentinţa nu este definitivă

30 Oct 2017 2308

Vasile Blaga, de dimineaţă, la DNA

24 Apr 2017 4301

Fost ministru PDL, audiat la DNA

20 Feb 2017 2208

Alegerile interne încep în primăvară Liberalii nu se înţeleg în privinţa organizării Congresului

23 Jan 2017 2086

Vasile Blaga, în doliu

02 Jan 2017 3229

Vasile Blaga Cred că Iohannis o va accepta pe Sevil Shhaideh

27 Dec 2016 2158