Vor dispărea cardurile de sănătate după introducerea cărţilor de identitate electronice? Explicaţiile ministrului Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susţinut în această după amiază o conferinţă de presă în cadrul căreia a oferit lămuriri referitoare la proiectul aflat în dezbatere publică pentru noile cărţi de identitate electronice, care ar putea înlocui şi cardul de sănătate al românilor.

Ministrul de Interne a explicat că noile cărţi de identitate vor fi imposibil de falsificat, dar nu vor fi obligatorii şi nici nu vor putea fi folosite pentru a urmări cetăţeni, conform realitatea.net. 

"Scopul pentru care am propus această iniţiativă legislativă este că acest document va oferi garanţii noi de securitate, fiind imposibil de falsificat. Au fost multe controverse. Noi ne-am asumat, prin acest proiect, simplificarea procedurii de obţinere a documentelor şi am vrut o dezbatere corectă.E un proiect important şi considerăm că uşurăm interacţiunea cu autorităţile. Se va facilita accesul cetăţenilor la datele electronice. Persoanele care din motive religioase sau de conştiinţă nu vor acest document, pot păstra cartea de identitate. Vrem să se elibereze cartea de identitate simplă sau electronică şi pentru copiii sub 14 ani. Pentru copiii sub 12 ani nu se va solicita amprentarea acestora. Persoanele nu pot fi urmărite cu acest CIP - e pasiv şi e alimentat doar atunci când se află în apropierea unui câmp electromagnetic al cititorului", a precizat Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Carmen Dan a mai precizat că se doreşte ca în continuare, cele două tipuri de documente să poată fi eliberate și pentru copiii sub 14 ani, la cererea părinților, dar pentru copiii sub 12 ani nu se va solicita amprentarea. Aceasta a mai adăugat în cadrul conferinţei de presă că primele cărţi de identitate electronice vor fi eliberate, la cerere, cetățenilor care vor dori acest lucru, pe măsură ce vor expira cele vechi.

Sursa foto: Facebook Carmen Daniela Dan
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum vor arăta noile modele Se schimbă buletinele de identitate!

14 Nov 2016 3737