Vrei să devii voluntar ISU? Nimic mai simplu! Poți fi și minor!

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara vor începe, de astăzi, campania de înscriere şi recrutare a voluntarilor specializaţi în acordarea primului ajutor, descarcerare şi misiuni de stingere a incendiilor, fiind disponibile câte 40 de locuri de voluntari instruiţi pentru fiecare inspectorat local, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.
Perioada de recrutare şi înscriere pentru voluntarii ISU începe astăzi şi se încheie vineri, 17 iunie. Cei care vor să devină voluntari vor parcurge un ciclu de pregătire în urma căruia vor putea participa la activităţile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.
Voluntarii care ar putea însoţi echipajele ISU la intervenţie trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apţi din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor cu intenţie, să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Dosarul de înscriere trebuie să conţină o copie a actului de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Potrivit instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de voluntariat publicate pe site-ul IGSU, voluntarii vor fi împărţiţi în patru categorii. Voluntar I poate deveni orice persoană care are peste 16 ani după ce a parcurs o serie de cursuri de prim ajutor. După 240 de ore de voluntariat acesta va putea merge şi la misiunile de intervenţie. Voluntarul din această categorie nu va participa la misiuni periculoase sau care să-l afecteze din punct de vedere psihologic şi nici nu va avea la dispoziţie echipamente medicale.
În cea de-a doua clasă, voluntar II, pot intra doar cei care au peste 18 ani şi pot participa la intervenţii la fel ca pompierii profesionişti.
Voluntarii din cea de-a treia clasă vor încheia un contract de voluntariat cu inspectoratul pentru situaţii de urgenţă din judeţul lor după ce au avut cel puţin 480 de ore de voluntariat. Lor li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse.
Voluntar IV este clasa de care se acordă voluntarilor ce dispun de contract de voluntariat de cel puţin trei ani, echivalentul a 720 de ore de voluntariat.
Pe lângă certificatele de competenţă, activitatea de voluntariat ar putea fi luată în calcul de angajatori.
Oamenii spun însă că acest gen de activitate naște o serie de întrebări și probleme, de genul ”de unde va lua uniforme ISU pentru voluntari în condițiile în care nu există uniforme corespunzătoare pentru cei din sistem?, sau ”Să vedem cine își va asuma un asemenea risc, astfel încât civilii să participe la misiuni de salvare....”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Argeș - Patru incendii de vegetație au distrus zeci de hectare de teren din județul Argeș

07 Mar 2024 305

Oficial de la ISU Constanța! Ambulanța SMURD implicată în accident se deplasa cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jan 2024 1546

Doliu printre pompieri. „A murit un om care și-a dedicat toată viața protecției comunității“

27 Dec 2023 1014

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2274

ISU Argeș Buletin informativ

02 Oct 2023 540

ISU Argeș Buletin informativ

27 Sep 2023 492

ISU SuceavaFlăcările au mistuit aproximativ 50 de hectare de vegetație

30 Aug 2023 451

ISU Bihor Incendiu violent la o gospodărie, în localitatea Vălani de Pomezeu (FOTO)

18 Aug 2023 697

ISU GiurgiuCopac căzut pe șosea, pe DJ 411

14 Jul 2023 517

ISU Argeș - Incendii

27 Jun 2023 542

Incendiu în incinta unei ferme piscicole în localitatea Sarinasuf din județul Tulcea (GALERIE FOTO)

05 May 2023 1217

Cine este bărbatul găsit mort în zona canalului Poarta Albă- Midia Năvodari (VIDEO)

04 Nov 2022 17064

Cine este tânărul elev din Eforie, unul dintre voluntarii cei mai de seamă ai ISU Dobrogea. "O mie de ore de voluntariat!" (GALERIE FOTO)

23 Oct 2022 3397

Primăria Ceatalchioi achiziționează autospecială de pompieri pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei (DOCUMENT)

21 Oct 2022 1335

Incendiu violent la o gospodărie din județul Suceava. Mai multe păsări decedate

21 May 2022 1141