Ziarul Financiar Top 100 companii din România

Ziarul Financiar a lansat, în această seară, la Gala ZF, a IX-a ediţie a anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizată în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, pe primul loc în top fiind din nou compania Petrom, urmată de Romgaz şi Fondul Proprietatea.
 
Potrivit clasamentului, cele mai valoroase 100 de companii din România însumează 55,1 miliarde de euro în 2014, în creştere cu 9,1% faţă de anul precedent. Top 100 cele mai valoroase companii ilustrează în prezent modul în care businessul românesc a trecut prin criză. Datele din acest an arată că multe din cele 100 de companii din top au continuat să recupereze din valoarea pierdută în anii de criză, însă sunt departe de maximul de 100 de miliarde de euro însumat în 2007.
 
Clasamentul din acest an aduce şi multe surprize. Nu mai puţin de 69 de companii au fost evaluate în creştere în această ediţie a anuarului, cea mai puternică ascensiune venind de la Electrica S.A. La nivel de industrii, retailul a cunoscut cea mai importantă evoluţie anuală, urmat de industria utilităţilor şi de cea auto. La polul opus se află companiile din industria grea, cea de construcţii şi cea financiară, în scădere. De asemenea, opt companii sunt nou intrate în clasamentul din acest an. Capitalul autohton este reprezentat de 9 companii şi o bancă.
 
Liderul clasamentului se menţine Petrom, evaluat la 5,49 miliarde de euro, în scădere însă faţă de ediţia din 2013. Locul secund rămâne şi el ocupat de aceeaşi companie, Romgaz, cu o valoare de piaţă de 2,98 miliarde de euro, mai mare decât precedenta. Spre deosebire de 2013, locul 3 revine în acest an Fondului Proprietatea, care reuseşte să se impună în faţa Orange – ocupanta locului trei din ediţia precedentă – cu o valoare estimată la 2,64 miliarde de euro.
 
Hidroelectrica şi Orange completează Top 5 cele mai valoroase companii din 2014, evaluate la 2,43 miliarde de euro, respectiv 2,4 miliarde de euro. Invitatul special al Galei ZF 2014 a fost Jacek Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, cel care a asigurat creşterea economică a ţării sale în plină criză mondială.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.