Preparate Culinare by Poliana Melasa de rodii


(1 borcan de 250 ml)

Melasa de rodii este un ingredient cunoscut si folosit in Orientul mijlociu, in tari precum Iran, Siria sau Liban. In mod traditional, melasa se obtine prin fierberea sucului natural de rodii, fara alt adaos, zaharurile din fruct ajutand siropul sa se ingroase in timpul fierberii. Totusi, pentru a
se ingrosa mai repede si a putea fi pastrata mai mult timp, se pot adauga zahar si zeama de lamaie, ca la orice dulceata.
Melasa de rodii obtinuta poate fi pastrata intr-un borcan inchis ermetic, la frigider, pana la 2 luni. Pentru ca are o aroma unica si bogata, o puteti folosi ca topping la diverse deserturi (peste inghetata), in marinata pentru diverse carnuri, in sosuri sau ca dressing pentru salata.

suc natural de rodii 1 litru
zahar 135 grame
zeama de lamaie 50 ml

Mod de preparare

Rodiile se taie in doua si se scot semintele, avand grija, pe cat posibil, sa nu lasam bucati de pielita alba. Este un procedeu mai migalos si destul de "murdar" (eu la final a trebuit sa sterg inclusiv geamul de la bucatarie, sucul de rodii sarise peste tot :) ). Dupa ce am obtinut, cu truda,
semintele, le zdrobim, pentru cateva secunde, in blender. Atentie, vrem doar sa obtinem sucul din pulpa, nu sa sfaramam samburii. Puteti obtine sucul si cu o presa pentru piure. Se strecoara sucul obtinut si se pune intr-o cratita cu peretii grosi. Pentru a obtine 1 litru de suc sunt
necesare cam 8-10 rodii.
Se pune cratita pe foc mic si se adauga zeama de lamaie si zaharul. Se lasa sa fiarba, amestecand din 10 in 10 minute. Procesul de ingrosare dureaza cam o ora. Melasal trebuie sa aiba o consistenta destul de groasa, sa ramana pe spatele lingurii, insa aveti grija sa nu o
caramelizati (e o limita destul de fina intre un sirop bine facut si unul ars). Se va mai ingrosa si dupa racire. Cantitatea obtinuta trebuie sa fie cam 1/4 din cantitatea initiala de lichid. Se toarna intr-un borcan inchis ermetic si se pasteaza la frigider 2 luni.

https://www.preparate-culinare.ro/conserve-si-muraturi/81-melasa-de-rodii

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preparate Culinare by Poliana Chec cu banane

24 Jan 2015 2444

Preparate-culinare.ro Lipii libaneze de casa

13 Jan 2015 2849

Preparate-culinare.ro Gnocchi din branza de capra in sos de ardei gras rosu

12 Jan 2015 2184

Preparate Culinare by Poliana Tarta cu brie si pere

18 Dec 2014 3312

Preparate Culinare by Poliana Fursecuri spirale colorate

14 Dec 2014 5560

Preparate Culinare by Poliana Turta dulce

13 Dec 2014 2627

Preparate Culinare by Poliana Cartofi cu ceapa rosie si otet balsamic la cuptor

12 Dec 2014 4176

Preparate Culinare by Poliana Salata de fasole rosie cu masline verzi

11 Dec 2014 2538

Preparate culinare by Poliana Pizza cu somon afumat si capere

10 Dec 2014 2717

Preparate Culinare by Poliana Pizza pentru mic dejun

09 Dec 2014 2437

Preparate Culinare by Poliana Placinta cu ton, passata di pomodoro si ardei gras rosu

08 Dec 2014 2923

Preparate Culinare by Poliana Vinete cu parmesan

07 Dec 2014 2854

Preparate Culinare by Poliana Tiramisu

04 Dec 2014 3880

Preparate Culinare by Poliana Thumbprint cookies

02 Dec 2014 2970

Preparate Culinare by Poliana Lasagna cu sos ragu (de vita ) si foi de casa

01 Dec 2014 4719