Preparate Culinare by Poliana Tiramisu



Tiramisu, dulcele italian atat de popular si indragit, are la baza, in reteta originala, o crema de mascarpone si galbenusuri, cu vin de Marsala, distribuita pe straturi de piscoturi inmuiate in espresso. Desigur, exista nenumarate adaptari, de la adaugarea albusurilor batute spuma si pana la folosirea anumitor lichioruri sau brandy il loc de vin de Marsala. In adaptarea mea am adaugat retetei clasice niste frisca, pentru a face crema de mascarpone mai pufoasa si mai usoara. Va recomand, indiferent de variatiuni, sa nu renuntati la vinul de Marsala, alcoolul lui se va evapora pe bain marie, insa aroma lui va face diferenta. In caz ca nu gasiti vin de Marsala puteti folosi un alt vin licoros pe care il aveti la indemana, spre exemplu Lacrima lui Ovidiu.

Ingrediente (12 portii)
galbenusuri 8
zahar 120 grame + 2 linguri
vin de Marsala 400 ml
mascarpone 750 grame
frisca 500 grame
piscoturi 500 grame
espresso 400 ml

Mod de preparare

Galbenusurile se freaca cu cele 120 de grame de zahar pana se albesc. Se pune crema pe bain marie, amestecand continuu. Treptat se incorporeaza 150 ml de vin. Crema se tine pe foc, amestecand mereu cu un tel, pana se ingroasa, aproximativ 7-8 minute. Se lasa deoparte sa se raceasca. Mascarpone se pune intr-un bol mare si se mixeaza. In mascarpone se incorporeaza crema de oua racita. Frisca se bate pana se intareste si se incorporeaza in crema de oua si mascarpone cu grija, cu ajutorul unei palete. Espresso-ul, cele 2 linguri de zahar si 250 ml de vin se amesteca. Piscoturile se inmoaie in acest amestec, introducandu-le cu partea acoperita cu zahar in jos, nu mai mult de o secunda.

Se asaza primul rand de piscoturi intr-o tava (eu am folosit una cu dimensiunile de 35 x 25 cm), pe latul acesteia. Se pune deasupra jumatate din crema si se intinde uniform. Restul de piscoturi, inmuiate la fel, se asaza peste crema, pe lungul tavii de data aceasta. Se intinde si restul de crema. Se da tava la rece cateva ore inainte de a taia prajitura. Se pudreaza cu cacao la servire.

https://www.preparate-culinare.ro/deserturi/73-tiramisu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preparate Culinare by Poliana Chec cu banane

24 Jan 2015 2485

Preparate-culinare.ro Lipii libaneze de casa

13 Jan 2015 2881

Preparate-culinare.ro Gnocchi din branza de capra in sos de ardei gras rosu

12 Jan 2015 2223

Preparate Culinare by Poliana Tarta cu brie si pere

18 Dec 2014 3356

Preparate Culinare by Poliana Fursecuri spirale colorate

14 Dec 2014 5602

Preparate Culinare by Poliana Turta dulce

13 Dec 2014 2664

Preparate Culinare by Poliana Cartofi cu ceapa rosie si otet balsamic la cuptor

12 Dec 2014 4224

Preparate Culinare by Poliana Salata de fasole rosie cu masline verzi

11 Dec 2014 2589

Preparate culinare by Poliana Pizza cu somon afumat si capere

10 Dec 2014 2757

Preparate Culinare by Poliana Pizza pentru mic dejun

09 Dec 2014 2478

Preparate Culinare by Poliana Placinta cu ton, passata di pomodoro si ardei gras rosu

08 Dec 2014 2966

Preparate Culinare by Poliana Vinete cu parmesan

07 Dec 2014 2897

Preparate Culinare by Poliana Melasa de rodii

05 Dec 2014 2827

Preparate Culinare by Poliana Thumbprint cookies

02 Dec 2014 3012

Preparate Culinare by Poliana Lasagna cu sos ragu (de vita ) si foi de casa

01 Dec 2014 4761