Medicul pneumolog ne sfătuiește Cum putem respira aer curat în timpul activităților fizice

Mişcarea, un stil de viaţă normal pentru cei mai mulţi, a ajuns în ultima vreme să fie la modă. Fie că-ți place sau nu, în unele cazuri, spiritul de turmă primează. Ceea ce nu ştim este că, în ciuda faptului că vrem să facem bine organismului putem, prin simpla alergare în parc, să-i facem rău. Medicul pneumolog Alina Ştefan, coordonator al Dispensarul TBC Constanţa, ne-a făcut recomandări despre cum și unde trebuie să facem mişcare corectă în aer liber astfel încât organismul să beneficieze de aportul de oxigen curat pe care vrem să i-l dăm. În plus, o oxigenare corectă a întregului organism vine cu un tonus pe măsură, ceea ce ne poate face viața mult mai frumoasă.

Nu de puţine ori, fie că sunt amatori, fie că sunt profesionişti, vedem, din ce în ce mai des pe stradă persoane, de vârste dintre cele mai diverse, care aleargă printre maşini, pe trotuare, printre blocuri, în esenţă, în cele mai neadecvate locuri pentru o astfel de activitate. Ceea ce nu ştiu aceştia este că vrând să-i faci un bine organismului, îi faci un mare rău. „În timpul alergatului respiraţia este accelerată şi se inhalează mult mai multe substanţe care nu fac bine organismului, dacă nu alergăm într-un mediu potrivit. Cel mai indicat efortul fizic trebuie făcut în parcuri, pe alei, pe plajă, unde nu există maşini şi nicio instituţie care ar putea să polueze acel aer”, spune medical pneumolog.

Totodată, recomandarea specialistului pneumolog este ca înainte de a începe orice fel de activitate fizică, mai uşoară sau mai intensă, să se efectueze un consult cardiologic pentru a cunoaşte existenţa unor boli despre care nu avem cunoştinţă, dar şi a riscurilor la care aceştia se expun. „Nouă ne trebuie un regim de viaţă cotidian mult diferit faţă de ceea ce trăiau părinţii noştri. Ar trebui să avem dreptul să ieşim din acest ritm al nostru, destul de des. Un regim de viaţă sănătos este odihnă, alimentaţie corespunzătoare, monitorizarea anumitor boli pe care le avem, screening-urile înainte de a avea nişte simptome care ar putea să preîntâmpine ale suferinţe şi mişcarea în aer liber corectă”, spune medicul pneumolog.

Oxigenul înseamnă viaţă pentru tot organismul nostru, dar mai ales pentru plămân. Dacă acesta este oxigenat, inclusiv creierul este oxigenat. „Trebuie să mergem la munte ori de câte ori ne permite timpul şi bugetul, trebuie să ne alimentăm sănătos, trebuie să încercăm să avem un stil de viaţă cât mai sănătos. Dacă vrem să beneficiem de aerul curat de munte, cel mai indicat ar fi, dacă suntem fumători, să încercăm să facem o pauză de la acest viciu. Plimbările pe malul mării înseamnă foarte mult. Marea are foarte multe beneficii, atrage soarele în zona respectivă iar pentru copiii este minunat, împiedică apariţia rahitismului, care la rândul lui duce la scăderea imunităţii şi apariţia diferitelor boli. Dimineaţa şi seara înseamnă mult să ieşim în aer curat fie că eşti copil sau adult, cu astm bronşic sau cu diferite probleme respiratorii”, ne-a recomandat medicul Alina Ștefan.

Afecţiunile respiratorii în general sunt mai frecvente toamna, iarna şi primăvara. „Recomandăm pacienţilor ca în această perioadă să consume vitamine care cresc imunitatea, să se vaccineze antigripal și antibacterian. Dacă se respectă aceste reguli previn apariţia bolilor per ansamblu, în special a celor respiratorii. Vaccinul pneumococic este indicat pentru că este singurul vaccin care se adresează unui număr de 23 de tulpini de bacterii”, ne avertizează medicul pneumolog.

Cei care ar trebui să caute aerul curat cât mai des, în natură, la munte sau pe malul mării, sunt fumătorii, cei mai predispuși la bolile pulmonare. Specialiștii în domeniu ne recomandă ca aceștia să-și efectueze o radiografie pulmonară o dată la şase luni, sau mai des dacă prezintă simptome anormale cum ar fi tusea constantă, expectoraţia cu sânge, durerea toracică progresivă sau chiar și febra.

Sursa Voceaconstantei

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.