Ministrul Sănătăţii sugerează că, în România, transplanturile se fac preferențial

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, are suspiciuni că transplanturile în România se fac preferențial, iar listele de așteptare nu sunt respectate. 60% dintre pacienții care au beneficiat de transplanturi au fost înscriși pe listă chiar în același an, 2014, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din 2005, a arătat Vlad Voiculescu, citat de Digi24.
 

„Nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a spus Vlad Voiculescu, care a anunţat că au fost sesizate „organele specializate”.
 
Ministrul sănătăţii a declarat sâmbătă că în urma verificărilor făcute de Corpul de control din cadrul ministerului său, au fost găsite nereguli grave în privinţa modului de alocare şi de prioritizare a pacienţilor pentru transplant, astfel că bolnavii nu beneficiază de şanse egale. Este motivul pentru care Vlad Voiculescu anunţă că investigaţiile vor continua.
 
Un nou control la care vor participa şi specialişti din străinătate va avea loc la Spitalul Sfânta Maria la 8 şi 9 decembrie, dar pentru aceasta este nevoie de acordul primarului Gabriela Firea. Fără acest acord, controlul nu se poate efectua, a subliniat ministrul.
 
Nici la capitolul criterii şi proceduri de alocare a organelor nu stăm prea bine, a mai spus ministrul, care a dispus elaborarea de urgență a unui regulament și a unor proceduri clare.
 
Scandalul transplanturilor a izbucnit în urmă cu câteva zile, legat de Spitalul Sfânta Maria, care a fost abilitat – fără temei, spune ministrul – să facă transplant de plămâni. Este o dovadă de iresponsabilitate să spunem că România e pregătită să realizeze transplantul de plămâni, a repetat, astăzi, ministrul Voiculescu. Aceasta este concluzia raportului Corpului de control al Ministerului Sănătăţii.
 

„Verificările făcute la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate şi neregulile găsite în procedurile de alocare a organelor şi prioritizarea pacienţilor pentru transplant sunt grave şi afectează mii de pacienţi, mii de oameni care aşteaptă un transplant cu speranţă în profesionalismul şi corectitudinea sistemului medical”, a declarat Vlad Voiculescu, potrivit News.ro.

 
Corpul de control a făcut mai multe verificări în cadrul cărora s-a descoperit că, deşi există liste de aşteptare acestea nu sunt corelate la nivel naţional, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degrabă subiective”, arată ministrul.
 
„Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil ca un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient, dar totuşi nu el să fie cel care intră în sala de operaţie”, a dezvăluit Vlad Voiculescu.
 

„Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit, de asemenea, existenţa unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant. Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an, deşi erau pacienţi pe lista de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!”, susţine Vlad Voiculescu.

 

Ministrul a cerut realizarea, în regim de urgenţă a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că există proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacienţilor. Astfel, dacă în celelalte ţări din Uniunea Europeană sunt contactaţi telefonic în repetate rânduri pacienţii din vârful listei de aşteptare şi apropiaţii acestora atunci când există un organ compatibil, în România, această procedură nu se aplică.
 

„Când viaţa ta depinde de un organ nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Bucureşti, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a comentat Voiculescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei persoane salvate după un tranplant de organe de la un bărbat în moarte cerebrală

15 Oct 2023 836

Trei vieți, salvate! La Spitalul Județean Constanța s-a realizat prima prelevare de organe din acest an (FOTO)

22 Apr 2023 1483

HIV Un nou caz de vindecare confirmat după un transplant de măduvă osoasă

20 Feb 2023 1621

Primul transplant hepatic la copil, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Care este starea copilului

18 Feb 2023 1149

Ministerul Sănătății, despre clinica acuzată de trafic de organe. Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale

26 Aug 2022 1075

Percheziții la sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată de trafic de organe. Ce au stabilit anchetatorii

26 Aug 2022 1466

Poezia zilei Transplant - Valentina Popescu

04 Jun 2022 3396

Fetiţa de 5 ani transplantată hepatic la Insitutul Clinic Fundeni a murit

18 May 2022 3363

Starea fetiţei transplantate hepatic la Institutul Clinic Fundeni este critică

16 May 2022 1542

Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Anunțul reprezentanților IC Fundeni

02 May 2022 1399

Transplantul hepatic la fetița de 5 ani cu boala Wilson și insuficiență hepatică s-a făcut cu succes. Anunțul Ministerului Sănătății

01 May 2022 1669

Târgu Mureş O adolescentă de 16 ani a beneficiat de primul transplant de cord din acest an

30 Apr 2022 2005

Fetiţa de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Fundeni pentru transplant

29 Apr 2022 1341

Ziua Națională a Transplantului Ministerul Sănătății a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului

15 Apr 2022 1143

Poezia zilei Transplant - Valentina Popescu

12 Mar 2022 1607