Sănătate Semințele de anason, bogate în vitamine



Denumirea știinţifică: Pimpinella anisum.

Denumiri populare: chimen dulce, chimion dulce, bădean, aniș, anison.

Prezentare. Anasonul este o plantă anuală aromatică, aparţinând familiei umbeliferelor. Are înălţimea de 40 – 70 cm, deci este de dimensiuni reduse. Frunzele sunt puţine și rare. Florile, mici și albe, au formă de umbelă. Este o plantă cultivată de om. La recoltare se culeg seminţele (fructele). Specialiștii naturiști apreciază că în cazul anasonului sunt utile nu numai seminţele, ci și frunzele, bulbul și rădăcinile. Preparatul principal pentru terapii medicinale este infuzia. Substanţe active importante: ulei volatil, substanţe grase. Prin prelucrare, din seminţele de anason se obţin următoarele produse semnificative: uleiuri eterice – în proporţie de 2-3%, și substanţe grase – în proporţie de 18-20%. Seminţele de anason sunt bogate în vitamine, tot complexul de vitamine B, dar și în vitamina A, precum și în calciu și fosfor. Acești compuși se găsesc și în alte părţi ale plantei, dar în concentraţii mai reduse.

Întrebuinţări. Utilizat în terapia unor boli importante, anasonul este un bun stabilizator și regulator al pancreasului, având și proprietăţi antispastice și carminative. Totodată, anasonul stimulează pofta de mâncare, reglează secreţiile pancreatice și intestinale, reglează activitatea intestinală, stimulează lactaţia la femeile care alăptează, calmează bronșitele și poate fi utilizat chiar și în combaterea viermilor intestinali. De asemenea, anasonul poate fi folosit sub formă de infuzie în combaterea colicilor la sugari (circa 30 de boabe la jumătate de litru de apă). Specialiștii fac o precizare privind utilizarea aceste infuzii: se folosește doar câteva ore deoarece devine toxică. Potrivit specialiștilor, nici anasonul și nici extractele din această plantă nu se vor utiliza în cazul ulcerelor gastrice, gastritelor, ulcerului duodenal, enterocolitelor. Anasonul este folosit, destul de mult, și în industria băuturilor, pentru aroma sa plăcută și pentru corectarea gustului, precum și în bucătărie.

DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Micii, de bază la petrecerile de 1 mai 2022. Cum pregătim deliciosul preparat

01 May 2022 1431

Sănătate Ceaiuri bune pentru diverse afecţiuni

16 Sep 2015 1883

Sănătate Ce beneficii îţi poate aduce anasonul stelat

19 Aug 2015 1787

Sănătate De ce sunt importante uleiurile esenţiale

30 Jul 2015 1422

e-retete.ro Orzo cu creveti

16 Jul 2015 4366

ecuisine.ro Pui cu iaurt de casa şi lămâie

03 Jul 2015 2503

Sănătate Remedii naturiste pentru combaterea vărsăturilor

16 Jun 2015 6966

Sănătate Beneficiile consumului de fenicul

08 May 2015 1603

Sănătate Uleiul de fenicul, „cel mai bun prieten al stomacului"

08 Apr 2015 2147

Sănătate Ce afecţiuni tratează ceaiurile

22 Mar 2015 1699

Sănătate Ceaiul de anason creşte pofta de mâncare

13 Feb 2015 3350

Sănătate Proprietăţile şi beneficiile anasonului

02 Dec 2014 1986

Ecuisine.ro Supă de scoici şi creveţi

16 Oct 2014 2572

ecuisine.ro Dulceață de ardei iute

04 Sep 2014 3792

Tarhonul favorizează eliminarea toxinelor din organism

22 Aug 2014 2097