Sănătate Valoarea terapeutică a murăturilor

În urma procesului de murare a legumelor, au loc o serie de reacţii biochimice, prin care calităţile vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate şi chiar apar anumite substanţe active noi cu o valoare terapeutică extraordinară. Astfel, varza, pepenele, gogonelele şi castraveţii muraţi reprezintă adevărate medicamente care contribuie la prevenirea şi la vindecarea mai multor boli.

În urma studiilor efctuate, s-a dovedit că gogonelele mu­rate atacă viruşii he­patici, cono­pida murată împiedică anu­mite mu­taţii celulare şi încetineşte procesul de îmbătrânire, varza murată reduce cu peste 50% apariţia cancerului la sân, în timp ce castraveţii muraţi combat diabetul şi reglează valorile coleste­rolului.
 
Murăturile păstrează mineralele şi oligoelementele intacte şi conţin puţine calorii, deoarece microorganismele care produc procesul de acrire con­sumă multe din zaharurile legu­melor. Murăturile au efecte antibiotice şi antivirale, combat microbii şi protejează sistemul nervos. În plus, stimulează digestia şi metabolismul, ajutând astfel la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a grăsimilor. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Murăturile, aliment minune pe timp de iarnă

19 Dec 2016 1895

Sănătate Murăturile, bogate în antioxidanţi şi vitamine, cresc imunitatea

19 Oct 2015 1812

Murăturile, o sursă sigură de probiotice naturale

30 Aug 2014 2828