diversificare.ro Ulei de pește – un supliment necesar?



Uleiul de peşte se găseşte sub diverse forme, fiind obţinut din varietăţi de pește gras, precum: cod, macrou, păstrăv, ton, hering, sardine sau somon. Peştele gras este o sursă importantă de omega-3, un acid gras esenţial pentru sănătatea inimii  şi a ochilor, dar nu numai. Este considerat hrana creierului datorită influenţei asupra memoriei, învăţării şi a raţionării, aşadar deficitul de omega-3 poate avea efecte vizibile în această privinţă.

Omega-3 şi beneficiile sale

Fileul de pește gras poate conţine până la 30% ulei, iar peştele alb prezintă concentraţii mai mari de ulei în ficat, însă avend valori mai mici decât cel gras per ansamblu. Pe lângă acizii graşi omega-3, în peştele gras se găsesc şi cantităţi însemnate de vitamina A, dar şi vitamina D.
DHA şi EPA sunt cele două tipuri de acizi graşi omega-3 care se regăsesc în uleiul de peşte şi fac subiectul numeroaselor cercetări ştiinţifice medicale. Printre beneficiile acestora se numără:
– impactul pozitiv asupra sistemul cardiovascular. Arterele devin mai suple și sângele mai fluid, acționând pozitiv și asupra presiunii arteriale ducând la căderea riscului de infarct miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale.
– menținerea echilibrului emoțional. Contribuie la stabilirea şi menţinerea unei stări de optimism, la creșterea puterii de concentrare, fiind folosiți în tratamentul împotriva ADHD, o tulburare comportamentală care se manifestă prin deficit de atenție și hiperactivitate sau impulsivitate.

Când şi cum pot introduce uleiul de peşte în alimentația copilului?

Uleiul de peşte poate fi introdus în alimentaţia copiilor fie prin consumul regulat de peşte, fie sub formă de supliment alimentar. Peştii care oferă cele mai însemnate cantităţi de omega-3 sunt: macrou, ton, somon, sturion, chefal, lufăr, hamsii, sardine, hering, păstrăv și menhaden. 100 de grame de pește conţine aproximativ 1 gram de acizi graşi omega-3.
Peștele se află printre cei mai întâlniți alergeni. Este indicat ca introducerea peștelui să se facă după vârsta de 10 luni, când sistemul digestiv s-a dezvoltat și majoritatea grupelor de alimente au fost introduse. Dacă în familie sunt înregistrate cazuri de alergii sau astm, acest pas trebuie amânat până la vârsta de 3 ani.
La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl oferiți micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului şi să urmaţi regula celor 4 zile. De asemenea, consultaţi întotdeauna medicul în privinţa suplimentelor alimentare de orice fel.

Articolul integral îl puteți citi pe diversificare.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul CotroceniExpoziția „Retrospectivă Angela Popa Brădean”, la Muzeul Național Cotroceni, 2 martie 2023

27 Feb 2023 655

Peste 24 tone de deșeuri de ulei alimentar transportate ilegal din Bulgaria, oprite la vamă (FOTO)

26 May 2022 1452

GastroArt Prăjitură cu amoniac (rețetă interbelică)

28 Mar 2022 1552

Mâini și picioare fine… peste noapte! Care este secretul

21 Feb 2022 1559

lauraadamache.ro ​Salata cu macrou, mere si mozzarella

16 Aug 2021 5036

lauraadamache.ro ​Salata de vara cu legume, fructe si macrou, reteta pas cu pas

10 Aug 2021 4893

41 de ani de la lansarea la apă a primei nave de pescuit oceanic „Parângul”, construită în România

15 Feb 2021 2289

lauraadamache.ro Pate de macrou, reteta rapida pentru oua umplute sau tartine

01 Sep 2020 5133

lauraadamache.roLipii umplute cu macrou si legume

22 Jul 2018 2217

Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Când avem dezlegare la peşte, vin şi ulei?

04 Jun 2018 3966

Un nou protest în fața Sălii Palatului în timpul congresului PSD. Manifestanții au adus eugenii, faina și ulei

10 Mar 2018 1502

lauraadamache.ro Aperitiv cu crema de fasole si macrou

15 Feb 2018 1913

Pete (slinoase) de culoare în Piața Ovidiu. Urmele festivalurilor culinare pe care autoritățile se fac că nu le văd. Cât a costat reabilitarea (fotoreportaj)

28 Aug 2017 5303

Dovlecei umpluti cu ton si parmezan

08 Apr 2017 3286

Rețetă video. Placinta cu peste

25 Mar 2017 9211