Voceaconstantei.ro Beneficiile masajului de drenare limfatică

Aceasta formă de masaj este o metoda naturală extraordinar de eficientă în stimularea circulaţiei limfatice. Efectele ei se resimt în întregul organism: sistemul imunitar este stimulat, acumulările toxice din limfă sunt eliminate, durerile cronice şi cele acute se diminuează considerabil, este grăbită recuperarea şi vindecarea după intervenţii chirurgicale sau arsuri, se elimină celulita, edemele de cauză limfatică şi constipaţia.

Masajul pentru drenare limfatică a fost descoperit şi dezvoltat de către medicii danezi Emil şi Estrid Vodder în jurul anilor ’30.  La ora actuală, această forma de masaj a câştigat o poziţie binemeritata atât în lumea medicinii ştiinţifice, cât şi în cea a terapiilor complementare, fiind o parte componentă a unora dintre secţiile de masaj, fizioterapie şi recuperare ale marilor spitale.
După studii şi observaţii îndelungate realizate pe parcursul mai multor ani, încurajat de rezultatele obţinute de mulţi dintre pacienţi, dr. Vodder a pus la punct o formă de stimulare şi masare blândă la nivelul pielii, fără a utiliza niciun fel de aparate de masaj, ci doar manevrele realizate cu abilitate cu ajutorul palmelor. Punerea în mişcare ritmică şi blândă a pielii peste ţesuturile subcutanate face ca musculatura vaselor limfatice să se contracte mai puternic şi cu o frecvenţă mai mare, ceea ce conduce la o mobilizare a întregii circulaţii limfatice.

Limfa este fluidul care îmbăiază toate celulele corpului nostru. Ea se găseşte fie în spaţiile dintre celule (limfa interstiţială), fie în canale limfatice speciale (limfa vasculară). Rolul complex al limfei în organism ar putea fi rezumat prin câteva cuvinte cheie:
Drenare (curăţare). Este unul dintre rolurile principale ale limfei. Limfa interstiţială joacă rolul de purtător şi drenor al deşeurilor celulare, iar limfa vasculară poate fi considerată în mod similar un mare sistem de drenaj, focalizat în special către drenarea substanţelor reziduale de la nivelul vilozităţilor intestinale.

Hrănire. Limfa interstiţială joacă rolul unui intermediar între sânge şi celule şi asigură hrănirea acestora, în timp ce limfa vasculară asigură transportul grăsimilor digerate şi absorbite în procesul digestiei.
Imunitate. Ganglionii limfatici, situaţi în anumite poziţii precise de-a lungul vaselor limfatice, prezintă un important rol în imunitatea organismului fiind adevărate centre de formare a limfocitelor – celulele care reprezintă memoria imunitară a organismului. Atunci când există o anumita infecţie sau inflamaţie, limfocitele sunt cele care ajung imediat la locul afectat, preiau informaţia referitoare la tipul de intruşi şi determină apoi formarea anticorpilor specifici care ne ajuta să învingem diferitele infecţii microbiene sau de altă natură. Există de asemenea şi alte reacţii imunitare complexe care se desfăşoară la nivelul ganglionilor limfatici în cazurile de boală.

În cazul în care vasele limfatice devin congestionate, blocate, prea încărcate cu produşi nocivi sau substanţe mucoidale, afectate grav de anumite tulburări sau chiar secţionate, limfa nu îşi mai îndeplineşte rolul în mod corect.  În astfel de cazuri (care nu sunt rare) pot să apară cu uşurinţă edemele şi ulterior, în cazul unor obstrucţii persistente, pot să intervină şi boli structurale ale celulelor, cum sunt diferitele tipuri de cancer.
În cazul în care ţesutul conjunctiv este puternic afectat (de exemplu în cazul arsurilor, inflamaţiilor cronice, ulceraţiilor, hematoamelor), este necesar ca sistemul limfatic să elimine rapid de la locul afectat celulele moarte, substanţele ce rezultă în urma procesului inflamator şi toxinele. Cu cât acest proces este realizat mai grabnic, cu atât se produce o recuperare mai rapidă a stării celui bolnav şi o vindecare fără sechele.

Această funcţie de curăţare poate fi însă împiedicată şi de un alt factor în afara obstrucţiilor sau congestiilor. Este vorba chiar de modul în care se desfăşoară circulaţia limfatică: dacă în cazul circulaţiei arteriale mişcarea sângelui este asigurată de impulsul puternic dat de inimă, în cazul circulaţiei limfatice şi venoase nu există un “motor” la fel de puternic pentru a favoriza circulaţia acestor fluide. Modul în care limfa se deplasează de-a lungul vaselor limfatice este determinat ca urmare a contracţiilor realizate de musculatura specifică situată în proximitatea vaselor limfatice. De aceea, în cazul persoanelor care stau foarte mult in picioare, sunt sedentare, menţin o alimentaţie bazată în mare proporţie pe produse animale (carne şi lactate), această mişcare naturală a limfei este îngreunată de către gravitaţie, în corelaţie cu consistenţa mai crescuta a fluidelor limfatice.

Din acest motiv, masajul pentru drenare limfatică reprezintă un factor de stimulare a întregii circulaţii limfatice, efectele ce decurg din aceasta fiind, în urma celor prezentate, evidente.

În concluzie, efectele masajului de drenaj limfatic sunt următoarele :

-          elimina edemele produse în urma traumelor ( entorse, luxaţii, fracturi ) precum şi pe cele cauzate de insuficienţă circulatorie venoasă şi limfatică;
-          favorizează vindecarea plăgilor sau a altor leziuni ale ţesuturilor moi ;
-          reduce celulita
-          accelerează metabolismul favorizând pierderea de grăsimi;
-          creşte capacitatea de apărare imună a organismului ;
-          contribuie la eliminarea deşeurilor toxice din organism (detoxifiere) ;\
-          relaxează musculatura (inclusiv diminuând spasticitatea);
-          produce o sedare şi o relaxare psihică a pacientului;

Masajul de drenaj limfatic este indicat în:

-          edeme după traumatisme ( fracturi , entorse , interventţi chirurgicale ortopedice) ;
-          edeme limfatice sau veno-limfatice;
-          după intervenţii în chirurgie plastica sau oncologică;
-          pentru stimularea imunităţii organismului;
-          pentru relaxarea generală (în caz de insomnii, anxietate, cefalee tensională);
-          constipaţie;
-          obezitate

Material realizat de Dr. Adriana Drăgan, medic primar

Masajul de drenare limfatică poate fi realizat la Clinica Fiziozone

Sursa: Voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.