voceaconstantei.ro De la prevenire la vindecare cu terapia Yumeiho



Yumeiho este o metodă terapeutică bazată pe acțiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman în vederea păstrării sau ameliorării stării de sănătate și cuprinde circa 100 de manevre care se efectuează asupra întregului corp al pacientului. Este cunoscută și sub denumirea de „Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj și presopunctură” sau „Masaj special Oriental Saionji”, însă denumirea originală este terapia Yumeiho.

Tehnicile și procedeele speciale de masaj precum și celelalte aplicații terapeutice manuale incluse în practica Yumeiho derivă din elemente ale medicinei tradiționale chineze și japoneze, cum ar fi practica ancestrală Zheng Ti Fa (aplicații terapeutice manuale practicate în cadrul cunoscutei mănăstiri SHAOLIN). Parte din aceste metode terapeutice au fost aduse în Japonia în anul 1948 de către maestrul japonez Shuichi Ohno Hidegatsu. Maestrul dr. Saionji Masayuki este considerat fondatorul terapiei Yumeiho. Această terapie este răspândită la nivel mondial prin intermediul Institutului Internațional de Medicină Preventivă Practică din Tokyo, Japonia.

Terapia Yumeiho constă în aplicarea metodică a unui ansamblu complex de procedee manuale și exerciții fizice în scopul restabilirii echilibrului funcțional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gamă variată de tulburări care pot genera atât îmbolnăviri acute cât și suferințe cronice.

Deși este o metodă concepută pentru a fi aplicată preponderent în scop preventiv se numește terapie Yumeiho deoarece țelul principal al acesteia este tratarea sau diminuarea cauzelor tulburărilor funcționale care, în timp, pot genera suferințe cronice. De asemenea, terapia Yumeiho poate fi aplicată și în scopul prevenirii sau încetinirii evoluției suferințelor deja prezente.

Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul terapiei Yumeiho, constau în tehnici de manipulare osteo-articulare și gimnastica mio-articulară pasivă, procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură și reflexoterapie), tehnici și procedee speciale de masaj, elemente de stretching (întinderi, elongații), metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului și staticii, exerciții de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor și altele. Exercițiile fizice practicate în cadrul terapiei yumeiho constau în gimnastica specială numită Yumeiho Taiso, însoțită de tehnici de respirație, metode de relaxare,

Indicații terapeutice

Indicațiile acestor aplicații terapeutice sunt nenumărate. Terapeuții sunt de părere că în încercarea de a clasifica indicațiile terapeutice riscă să se expună criticii, din cauza hazardului și omisiunilor, astfel că prezintă, pe larg lista aproximativă.

Una dintre indicațiile acestei terapii sunt tulburările de statică și dinamică ale aparatului locomotor cum ar fi: asimetriile de bazin, cifozele, scoliozele, hiperlordozele și combinațiile și complicațiile acestora, dar și distribuția necorespunzătoare a greutății corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare, rigiditate musculo-articulară, laxitate ligamentară, tulburări de mers, echilibru, statică, datorate cauzelor mai sus menționate și a complicațiilor induse.

Metoda de terapie este eficientă atunci când vorbim despre nevralgii și neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-funcțional și cauza acestora (cu excepția cauzelor care se constituie în contraindicații, cum ar fi, de exemplu, hernia de disc lombara cu sciatică). Are eficiență înn reumatismale, neurologice, post-traumatice, psihogene, afecțiunile articulare, miozite, miofascite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retracții musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii și atrofii musculare de diferite cauze (centrale și periferice, neurologice și post-traumatice, postinflamatorii și postinfectioase).

Și în cazul afecțiunilor și suferințelor ale aparatului cardiovascular, periferice și centrale, dar și în stazele venoase și limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii funcționale, incipiente, hipertensiuni arteriale în stadii funcționale există eficiență dacă se urmează această terapie.

Specialiștii recomandă urmarea acestea terapii în cazul tulburărilor gastro-intestinale cum ar fi tulburările funcționale ale tranzitului intestinal de origine vegetativă, constituțională sau ca urmare a dietei necorespunzătoare (tranzit intestinal diminuat, constipația, diareea fără cauze infecțioase), diskinezii biliare, staza pilorică (cauzata de stress). De pe lista problemelor de sănătate care ar putea fi ameliorate cu acest tip de terapie fac parte: afectările psihogene de diferite etiologii, multiplele forme de nevroză astenică, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative, afecțiunile dismetabolice – obezitate, diabet, gută, afecțiunile din sfera ginecologică hipotrofii și dezaxări ale uterului, ptoze, aderente, inflamații cronice. Poate fi folosită și ca o metodă adjuvantă în pregătire gravidei pentru naștere, dar și în situațiile pediatrice, cum ar fi anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze, la nivelul geriatriei în tratamentele de întreținere și stimulare a musculaturii scheletice, a articulațiilor și a metabolismului diminuat.

Boala secolului, stresul și tulburările induse de acesta – insomnii, anxietate, agitație, tensiuni musculare dureroase, oboseală cronică psihică și fizică, tulburări neurovegetative diverse, dar și prevenirea apariției stresului sau a instalării tulburărilor induse de stres se află pe lista afecțiunilor pe care terapia Yumeiho le poate ameliora și rezolva.

Specialiștii în aplicarea acestei terapii sunt de părere că pe lângă indicațiile menționate sunt numeroase alte cazuri în care aplicarea terapiei Yumeiho poate fi benefică.

În cazul fiecărei indicații, pot să apară particularități specifice fiecărui caz în parte, care să determine contraindicarea aplicării terapiei sau a anumitor tehnici și procedee incluse în aceasta. Spre exemplu nevralgia sciatică este una din indicațiile aplicării terapiei Yumeiho, cu condiția să nu fie generată de o hernie de disc  În consecință, selectarea, evaluarea și monitorizarea pacienților este indispensabil a se efectua de către medici specialiști.

În cazul persoanelor confirmate de către medic ca fiind clinic sănătoase, aplicarea terapiei se poate face integral, în siguranță. Abordarea se va face preponderent în plan profilactic, se vor corecta acele tulburări (anomalii) funcționale care creează disconfort sau care pe termen lung pot induce stări patologice. Atunci când se aplică această terapie pacientul se va simți învigorat, mai puțin obosit, îi va crește imunitatea și va simți o stare de confort. De asemenea, se va simți revigorat iar funcțiile psihice se vor armoniza.

O astfel de terapie se aplică de către specialiști în cadrul Clinicii Life Rehab din Constanța.

Sursa:
voceaconstantei.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.