Astăzi este Ziua Mondială a Oceanelor

Ziua Oceanul Planetar se sărbătorește din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, însă nu este încă recunoscută drept sărbătoare internațională de Națiunile Unite. La data declarării, erau definite patru obiective, reflectate prin proiectul propus pentru anul 2009: „Seas the day!” (trimitere la maxima „Trăiește-ți clipa”, tradusă în engleză ca „Seize the day”), conform wikipedia.rog.
 
Anul acesta sunt acordate două premii: Global Ocean Conservation Award, ce va recompensa o persoană care a contribuit semnificativ la conservarea oceanului planetar, și Ocean Revolution Native Oceans Award, premiu acordat unui tânăr care a contribuit la menținerea echilibrului natural și care provine dintr-o țară în care oceanul are importanță economică, culturală și spirituală.
 
Tema din 2008 a Zilei Oceanului Planetar a fost „Descoperă oceanul din grădina ta!”, care a pus accentul pe legătura foarte strânsă dintre oameni și ocean, indiferent de zonă — în mijlocul continentului sau pe țărm. Organizatorii evenimentului au evidențiat și faptul că ceea ce fac oamenii în propria grădină poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra oceanelor. Apa circulă dinspre ocean spre continent și apoi, din nou spre ocean. Resursele de apă sunt limitate, iar oceanele pot fi protejate având grijă de propriile rezerve de apă, de propriile izvoare, informează wikipedia.org.
 
Ziua Oceanului Planetar este în fiecare an o ocazie de a onora produsele pe care oceanul le oferă economiei mondiale, ca de exemplu peștele și, de asemenea, posibilitatea de a-l naviga și amintește de fiecare dată situația precară în care se află Oceanul Planetar care, în urma poluării intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale și plante acvatice.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tema din acest an „Oceanul- viață și mijloace de trai”. Ziua Mondială a Oceanului Planetar

08 Jun 2021 1367

Astăzi este ziua mondială a oceanelor

08 Jun 2019 2204

Stiati ca...? Astăzi este ziua mondială a oceanelor

08 Jun 2018 2184

Ştiaţi că...? Şi oceanele au o zi internaţională

08 Jun 2016 2225

Ştiaţi că...? Astăzi este Ziua Mondială a Oceanelor

08 Jun 2014 2151