Ştiaţi că...? Astăzi, se împlinesc 97 de ani de la moartea poetului George Coşbuc

Astăzi, se împlinesc 97 de ani de la moartea poetului George Coşbuc. A încetat din viaţa la doar 51 de ani. La cinci zile după moartea sa, Liviu Rebreanu mărturisea în ziarul "Lumina" din Bucureşti că scrisul lui Coşbuc "trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc".
 
George Coşbuc a fost al optulea dintre cei 12 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc şi ai preotesei Maria. Debutul publicistic a avut loc în anul 1884, când în revista "Tribuna" din Sibiu i se publica, sub pseudonimul C. Boşcu, "Filosofii şi plugarii". 
 
În decursul vieţii, a semnat numeroase poezii, dintre care cele mai cunoscute sunt "Iarna pe uliţă", "Nunta Zamfirei, "Trei, Doamne, şi toţi trei", "Pentru libertate", "Ţară avem şi noi sub soare", "El Zorab".
 
În 1916, a fost ales membru al Academiei Române. Graţie talentului său, a făcut parte din conducerea mai multor reviste, precum "Vatra", "Semănătorul", "Viaţa literară".
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, în 1895, George Coşbuc s-a căsătorit cu Elena Sfetea. Un an mai târziu, se naşte primul şi singurul lor copil, Alexandru. Momentul a fost unul extrem de fericit pentru poet. Însă, în 1915, într-un accident de maşină, Alexandru, în vârstă de numai 19 ani, îşi pierde viaţa. Pe locul unde a avut loc accidentul s-a ridicat o fântână, care poate fi văzută şi astăzi, fiind denumită de localnici "Fântâna lui Coşbuc".
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

96 de ani de la moartea poetului George Coşbuc

09 May 2014 2107