Ştiaţi că...? Michelangelo, un mare artist al Europei, s-a născut într-o zi de 6 martie

Unul dintre cei mai importanţi creatori din istoria artei, Michelangelo Buonarroti, s-a născut pe 6 martie 1475, la Caprese, un oraş de lângă Florenţa. A fost al treilea fiu al lui Lodovico di Buonarroti Simoni şi al Francescai di Neri di Miniato del Sera.
 
Pasiunea timpurie pentru marmură îl determină să părăsească şcoala, deşi părinţii lui şi-ar fi dorit ca el să se dedice studiilor umaniste. Datorită lui Francesco Granacci, Michelangelo descoperă pictura, iar la vârsta de 13 ani, este dat la ucenicie în cel mai vestit atelier de pictură din Florenţa. 
 
De-a lungul anilor, şi-a manifestat talentul în diverse domenii artistice, precum pictură, desen, sculptură şi arhitectură. De asemenea, gândurile maestrului Michelangelo şi-au găsit expresia şi într-o serie de compoziţii lirice şi în numeroase scrisori adresate familiei şi prietenilor.
 
După ce este cunoscut drept un artist înzestrat cu mult talent, Papa îl însărcinează cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtină cu tema Judecăţii de Apoi. În momentul în care este dezvelită pictura, toţi cei prezenţi rămân uimiţi în faţa tabloului apocaliptic cu peste trei sute de personaje, dominat de figura lui Iisus.
 
„Pietà”, o altă capodoperă a lui Michelangelo, este singura lucrare semnată de artist. Faimoasa operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria ţinând în braţe trupul lui Isus. Interpretarea oferită de Michelangelo este unică. De-a lungul anilor, Pietà a suferit numeroase deteriorări. De exemplu, patru degete de la mâna stângă a Fecioarei Maria au fost sparte în timpul unei mutări, fiind restaurate de către Giuseppe Lirioni. În 1972, potrivit Wikipedia, de Rusalii, Laszlo Toth, care suferea de probleme mentale, a intrat în capela în care se afla statuia cu un ciocan menit să distrugă opera. El striga: „Eu sunt Isus Hristos”. După atac, Pietà a fost minuţios restaurată. În prezent, este protejată de un geam blindat.

În timpul vieţii sale, Michelangelo Buonarroti a fost recunoscut ca un mare artist al Europei, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai mari artişti din toate timpurile.
 
Sursa foto: biography.com
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.