Ştiaţi că...? Nicolae Filimon, autorul romanului „Ciocoii vechi şi noi”...

Pe 19 martie 1865, se stinge din viaţă prozatorul român Nicolae Filimon, celebru pentru personajul Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc. Era bolnav de tuberculoză.

Portretul lui Nicolae Filimon realizat de Ion Ghica are o însemnătate deosebită: „Acei care l-au cunoscut pierdeau un amic sincer, leal, îndatoritor, totdeauna vesel și voios, totdeauna mulțămit cu puținul ce câştiga prin munca și talentul său; caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni; ura și disprețuia lipsa de demnitate și lingușirea; modest până a roși când auzea laude pentru scrierile lui, n-a bănuit niciodată că era un scriitor de mare talent. Literatura a pierdut în el pe unul din luceferii săi”.
 
Nicolae Filimon s-a născut pe 6 septembrie 1819, la București. Este al treilea din cei cinci copii ai preotului Mihai Filimon, paroh al bisericii Enei, si al Mariei. În 1857, debutează în publicistică, la ziarul „Naţionalul”, cu foiletoane şi cronici muzicale.

A scris nuvele romantice și realist-satirice, un jurnal de călătorii pe Dunăre, și prin Occident, în Ungaria, Austria și Italia. Cea mai importantă operă a sa este romanul „Ciocoii vechi și noi”, apărut în 1863. Romanul reprezintă o frescă a societății românești la începutul secolului XIX.
 
Susa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.