Ştiaţi că...? Pe 6 aprilie, Gustave Moreau, artist recunoscut și deosebit de apreciat...

Pictorul francez Gustave Moreau, unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai simbolismului în pictură, s-a născut pe 6 aprilie 1826, la Paris.

Tehnica sa se caracteriza printr-o factură suavă, care reda în mod magistral lumea onirică şi plină de simboluri. Precum alţi artişti, dorea să ajungă, cu ajutorul picturii, la ceea ce este invizibil, la sfera subconştientului, la vise.
 
Potrivit Wikipedia, în 1846, începe să ia lecții de pictură cu François Picot și, în același an, este admis la „Academia de Arte Frumoase". După două încercări nereușite de a obține bursa „Grand Prix de Rome", „Academia" și se pregătește pentru expoziția „Salonului Oficial", unde va prezeanta un tablou de mari dimensiuni, „Pietà", la care lucrase trei ani.
 
Mult mai târziu, picturile sale „Hercule și hidra din Lerna", „Salomea", „Viziunea (Salomea cu capul lui Ioan Botezătorul)" și „Sfântul Sebastian" au fost apreciate de critică drept tablouri vizionare. Moreau începe să lucreze fără odihnă. Pictează tablouri mari cu teme din mitologia greco-romană. La Expoziția Universală din 1878 de la Paris prezintă aproximativ zece tablouri și este distins cu o medalie. Colecționarii îl asaltează cu oferte.
 
Gustave Moreau moare la Paris, pe 18 aprilie 1898. Este înmormântat în cimitirul din Montmartre.
 
„Pictura are menirea de a face vizibile luminile lăuntrice care nu se știe de unde vin și a căror semnificație are ceva dumnezeiesc (...) și care deschid orizonturi magice, sublime", unul dintre citatele rămase de la Moreau.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.