Ştiaţi că...? Se împlinesc 20 de ani de la moartea scriitorului Emil Cioran

În urmă cu 20 de ani, Emil Cioran, scriitor şi filozof, s-a stins din viaţă la Paris, la vârsta de 84 de ani. A fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse, alături de prietena lui de o viaţă, Simone Boue.
 
După propriile mărturisiri, şi-a trăit viaţa destul de bine: "Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine", a spus scriitorul.
 
Emil Cioran a urmat studiile clasice la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu şi cursuri de filozofie la Universitatea din Bucureşti. Bun cunoscător al limbii germane, Cioran i-a studiat, în original, pe Kant, Schopenhauer şi Nietzsche.
 
În 1934, apare prima lui carte, "Pe culmile disperării", distinsă cu două premii, iar trei ani mai târziu, Institutul Francez din Bucureşti îi acordă o bursă în Franţa, urmând să părăsească pentru totdeauna România şi să se stabilească la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, operele sale fiind apreciate pentru stilul plin de fineţe şi distincţie al limbii.
 
Prima sa lucrare în limba franceză, "Précis de décomposition", a fost distinsă, în 1950, cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate premiile care i-au fost acordate.
 
Sursa foto: bcu.ulbsibiu.ro 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.