Ştiaţi că...? Se împlinesc 30 de ani de la moartea pictorului Marc Chagall (galerie foto)


„Dar poate că arta mea este arta unui lunatic, strălucind argintiu, iar un suflet albastru stând deasupra picturilor mele”, sunt cuvintele lui Marc Chagall, un reper al artei secolului XX. Astăzi, se împlinesc 30 de ani de la moartea marelui artist. Avea 98 de ani când s-a stins din viaţă, pe 28 martie 1985.
 
Cu un stil personal, poetic, ce stă sub semnul fanteziei şi al melancoliei, Marc Chagall a lăsat în urmă o operă ce „ascunde” metafore ale vieţii, numărându-se astfel printre cei mai importanţi pictori din secolul XX.
 
Născut pe 7 iulie, la Belarus, Moşe Shagal, pe numele lui adevărat, şi-a dorit să devină pictor de mic. Viața de familie s-a desfăşurat în ritmul sărbătorilor religioase, în cartierul destinat de autorităţile ţariste evreilor. Timp de două luni, a primit lecţii de pictură de la Iehuda Pen, urmând să studieze arta la Sankt Petersburg, unde a devenit elevul preşedintelui Academiei de Arte Frumoase.
Marc Chagall prinde Primul Război Mondial la Paris. Găseşte de lucru la Muzeul Louvre: „Am ajuns în Paris ca și cum aș fi fost condus de destin”, avea să spună mai târziu. Între 1931 şi 1934, lucrează la ilustrarea Bibliei, călătorind şi la Amsterdam pentru a studia cu atenţie picturile biblice realizate de Rembrandt şi El Greco. Seria de ilustraţii pentru Biblie a cuprins 105 lucrări. 
 
Un artist de talie internaţională, Chagall a călătorit în Olanda, Spania, Italia, Egipt. Caietul de schiţe era nelipsit din geanta sa. A pictat cupluri de îndrăgostiţi, catedrale şi nunţi evreieşti, peisaje din Ierusalim, dar şi satul său natal. „Dacă nu aş fi fost evreu, nu aş mai fi ajuns artist”, spunea mereu Chagall, mândru de identitatea sa.
În ciuda vieţii dificile şi a problemelor pe care le-a avut de înfruntat, şi-a păstrat naivitatea în picturile sale. Marc Chagall a experimentat pictura pe pânză, pe vitralii şi pe suprafeţe emailate, fiind interesat şi de domeniul poeziei.

Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.