Ştiaţi că...? Legendara artistă Édith Piaf... (video)



Interpreta celebrului cântec „La vie en rose”, Édith Piaf, s-a născut pe 19 decembrie 1915, la Paris, sub un felinar, pe strada Belleville, într-unul dintre cele mai sărace cartiere pariziene. Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville, poate fi citită următoarea inscripţie: „Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea." Potrivit altor indicii, s-ar fi născut în maternitatea unui spital.

Pe numele adevărat Édith Giovanna Gassion, artista şi-a ales numele „Piaf” (în argoul parizian înseamnă vrabie) cu ocazia debutului. Viaţa ei a fost presărată cu numeroase încercări şi tragedii: decesul fiicei sale la vârsta de doi ani, al mamei ei, care a murit într-un şanţ, după o supradoză, dar şi al lui Marcel Cerdan, dragostea vieţii sale, decedat într-un accident de avion. Cu toate acestea, artista şi-a petrecut întreaga viaţă cântând despre iubire.

Potrivit Wikipedia, primul său mare succes datează din ianuarie 1937, când a obţinut un angajament la teatrul „ABC" din Paris. Cântăreaţa a intrat în cercul celebrităţilor vremii, legând relaţii de prietenie cu Yves Montand, Jean Cocteau.
La data de 18 martie 1963, urca pentru ultima oară pe scenă. S-a stins din viaţă şapte luni mai târziu, pe 11 octombrie. Cântecele sale „La vie en rose", „Milord", „Non, Je ne regrette rien” se bucură de succes şi în prezent.
Viaţa artistei a fost subiectul filmului „La vie en rose ", regizat de Olivier Dahan, care i-a adus lui Marion Cotillard premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Sursa foto: www.worldmusic.net   




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.