Ştiaţi că...? Pe 3 noiembrie, este sărbătorită „Ziua Vânătorilor de Munte“

Astăzi este sărbătorită „Ziua Vânătorilor de Munte“, ce marchează constituirea, la data de 3 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită menită să intervină în situaţii extreme.
 
Lipsa trupelor special instruite pentru războiul din zonele muntoase a dus la înfiinţarea Corpului Vânătorilor de Munte, creat prin transformarea Şcolii Militare de Schiori din Bucureşti, în baza Ordinului nr. 234 a Marelui Cartier General. Iniţial, Corpul Vânătorilor de Munte a fost organizat pe trei batalioane cu câte trei companii fiecare, în total fiind 2.000 de combatanţi. Rolul lor era de a „desfăşura operaţii independent şi în cooperare cu celelalte forţe, în teren muntos-împădurit, pe direcţii şi în raioane greu accesibile, în orice condiţii de timp şi anotimp“. Pe 9 ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte, format din cinci companii de puşcaşi, două companii de mitraliere şi o secție de transmisiuni.

Ulterior, a fost ridicat un monument dedicat vânătorilor de munte şi eroilor Primului Război Mondial, la Târgu Neamţ. Inaugurarea a avut loc în prezenţa lui Carol al II-lea şi a prim-ministrului Armand Călinescu. De asemenea, au fost prezenţi generali, ofiţeri şi oficialităţi din Târgu Neamţ. Situat în partea de nord-est a oraşului, monumentul se află la o altitudine de 491 de metri. Se pot observa trei plăci de marmură - una aminteşte de momentul în care vânătorii de munte au plecat pe linia frontului (27 iulie 1917), cea de-a doua cuprinde numele a 72 de „vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare“, iar cea de-a treia conţine textul dedicat dezvelirii monumentului.
 
Sursa foto: www.ziartarguneamt.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La 3 noiembrie, Armata Română sărbătorește Ziua Vânătorilor de Munte

02 Nov 2017 1669