Ştiaţi că...? Scriitoarea germană de origine română Herta Müller...

În urmă cu cinci ani, pe 8 octombrie, comitetul Nobel a hotărât să acorde Premiul Nobel pentru Literatură autoarei de origine română Herta Müller, care a devenit a douăsprezecea femeie ce a fost distinsă cu acest premiu. Juriul Academiei din Stockholm şi-a motivat decizia de a-i acorda premiul prin „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei în care a descris plastic universul dezmoşteniţilor“, Herta Müller fiind ea însăşi o victimă a comunismului.
 
Originară din România, Herta Müller s-a născut în anul 1953, în judeţul Timiş. A studiat limbile germană şi română la Universitatea din Timişoara (1973 - 1976). După ce a intrat în vizorul Securităţii, a început să fie persecutată, mai ales din cauza prieteniei cu membrii societăţii Aktionsgruppe Banat (Grupul de Acţiune Banat), format din studenţi şi scriitori germani din România, a căror atitudine nu era acceptată de regimul comunist. Deoarece a refuzat să colaboreze cu Securitatea, Herta Müller a fost concediată şi trimisă să lucreze ca traducătoare, într-un „mediu muncitoresc sănătos“. Mai târziu, a lucrat ca profesor suplinitor în diferite şcoli din Timişoara.
 
În anul 1982, a debutat cu volumul de povestiri „Ţinuturile Joase“, masiv cenzurat, care a apărut şi în RFG, în 1984, exact cum l-a scris autoarea. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice cărţi. Presiunile tot mai puternice din partea Securităţii şi interdicţia de a publica au condus la decizia de a emigra în Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.
Din anul 1987, Herta Müller trăieşte în Germania, unde, în prezent, este apreciată pentru creaţiile sale. Ziarele „Newe Zurcher Zeitung“ şi „Die Welt“ i-au consacrat ample editoriale. În decursul carierei, Herta Müller a fost distinsă cu importante şi numeroase premii germane şi internaţionale, printre acestea numărându-se Premiul criticii pentru Literatură (1993), Premiul european pentru literatură „Prix Aristeion“ (1995), Premiul literar Franz Kafka, acordat de Societatea Literară Franz Kafka din Austria (1999), Premiul „Cicero“ (2001), Premiul „Würth“ pentru literatură europeană (2006), Marea Cruce de Merit cu stea a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania (2010). Din anul 1995, este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie.
„Este sau nu Ion“, ce reuneşte poezii scrise de Herta Müller folosind cuvinte decupate din reviste, texte suprarealiste, este prima carte scrisă în limba română de la plecarea în Germania.
 
Sursa foto: Ulla Montan
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A câştigat Nobelul pentru Literatură rememorând anii comunismului din România

08 Oct 2016 2602

Ştiaţi că...? Astăzi, scriitoarea de origine română, Herta Müller...

17 Aug 2014 2215