Ştiaţi că...? Se împlinesc 51 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy

În urmă cu 51 de ani, preşedintele american John F. Kennedy se afla, împreună cu soţia sa, Jacqueline, în Texas, pentru o vizită, la propunerea vicepreşedintelui Lyndon Johnson. Pe 22 noiembrie 1963, la ora locală 12.30, în timp ce Kennedy, soţia sa şi guvernatorul statului Texas traversau cu limuzina centrul oraşului, s-au auzit trei focuri de armă. Primul foc şi-a ratat ţinta, iar cel de-al doilea l-a lovit pe Kennedy în spate şi i-a ieşit prin gât. Al treilea foc a fost fatal, Kennedy fiind împuşcat în cap. O jumătate de oră mai târziu, a fost declarat mort. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, mulţimea prezentă pe străzi îl aclama pe Kennedy.
În decursul unei ore, a fost arestat presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, care şi-a susţinut nevinovăţia. Lee fost ucis două zile mai târziu, de Jack Ruby, patronul unui club de noapte, când urma să fie transferat la sediul de poliţie din Dallas.
Pe 22 noiembrie 1963, toate televiziunile importante şi-au întrerupt programul obişnuit şi au transmis ştiri timp de 70 de ore. Şcolile au fost închise, iar americanii şi-au întrerupt activitatea obişnuită. La câteva ore de la asasinare, vicepreşedintele Lyndon Johnson a fost învestit în funcţia de preşedinte.
Tragicul eveniment a generat apariţia mai multor teorii ale conspiraţiei, mai ales din cauza unor neclarităţi. De exemplu, limuzina cu care se deplasase preşedintele a fost imediat spălată meticulos, în loc să fie supusă investigaţiilor, zona nu a fost izolată de poliţie, iar fotografiile de la autopsia lui Kennedy au dispărut. Au fost publicate peste 40.000 de cărţi despre moartea lui Kennedy, dar misterul morţii sale nu a fost elucidat nici până în prezent.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Controversata Marilyn Monroe...

05 Aug 2014 3146