Ştiaţi că...? Se împlinesc cinci ani de la moartea actorului Gheorghe Dinică

În urmă cu cinci ani, pe 10 noiembrie, s-a stins din viaţă unul dintre cei mai importanţi actori români, maestrul Gheorghe Dinică. Actorul a murit la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde era internat. Condus de mii de persoane, a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor.
 

Manifestându-şi interesul pentru actorie încă de tânăr, Gheorghe Dinică a urmat cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în anul 1961 şi a debutat în filmul „Străinul“, interpretând roluri în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar“, „Filantropica“), în piese de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr“, „În numele trandafirului“), dar şi în seriale TV („Inimă de ţigan“).
În decursul carierei, a colaborat cu cei mai importanţi regizori români, precum Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Lucian Pintilie, Nae Caranfil. A lansat mai multe albume muzicale, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, printre acestea numărându-se „Cântece de petrecere“, „Romanţe“, „Parol că te iubesc“.
Pentru activitatea sa extraordinară, maestrul Dinică a fost distins cu numeroase premii, mai ales de către Uniunea Cineaştilor din România. În 2002, a fost ales membru de onoare al societăţii Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale“, în 2006, premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F., în 2008, a primit titlul Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“.
Multe dintre rolurile sale au rămas întipărite în memoria publicului.
 
Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro
 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.